nieuws

Waarom bloost men? En hoe voorkom je het?

Sonja vroeg ons via de chat:
Als ik in verlegenheid wordt gebracht of ik krijg een nare opmerking dan ga ik altijd blozen, hoe komt dit of hoe kan je dat voorkomen?

Antwoord:

Blozen wordt veroorzaakt door acties van je sympathisch zenuwstelsel. Ons eigen alarmsysteem in tijden van acute crisis. Helaas heeft dat zenuwstelsel een eigen willetje, het is niet uit te zetten wanneer het even niet uitkomt. Het sympathisch zenuwstelsel neemt het over in tijden van nood.
Terug naar onze verre voorouders. Als jager/verzamelaar leefde je in een gevaarlijke wereld. Kwam je een holenbeer tegen in het bos had je twee opties: vechten of vluchten. Voor beide acties maakt het sympathisch zenuwstelsel het lichaam klaar. Een aantal processen volgen elkaar snel op, vooral belangrijk is dat er een enorme stoot adrenaline wordt aangemaakt. Die adrenaline is goed voor alle spieren die twee dingen moeten kunnen, vechten of vluchten. (of in ieder geval één van beide) Het vervelende van adrenaline is, het laat je blozen.
Er zijn verschillende manieren om het blozen te beperken, helemaal verdwijnen? Waarschijnlijk niet.
Negeer het: Blozen wordt erger wanneer je je schaamt voor het blozen. Je komt terecht in een vicieuze cirkel wanneer je meer stress krijgt door je rode wangen.
Aanvaarding: Als je zeker weet dat je in een bepaalde situatie gaat blozen zou je dat ook kunnen accepteren. Blozen hoort bij sommige mensen en hoe lastig het is, soms moet je dat accepteren.
Adverteren: Vertel dat je gaat blozen. Iedereen zal met je meevoelen, je kalmeert daardoor en de blos is vrij snel verdwenen.
Hulp: Wanneer de angst voor het blozen je professionele maar vooral ook sociale leven gaat beheersen, zoek hulp. Kijk samen met een huisarts naar oplossingen.
Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.