ASIEL

In hongerstaking tegen lange procedures en gebrekkige opvangboot: 'Als jullie ons niet willen, wijs ons dan af'

Vluchtelingen in hongerstaking bij asielboot in Hellevoetsluis
Vluchtelingen in hongerstaking bij asielboot in Hellevoetsluis © Wally Gründel
Tientallen asielzoekers weigeren hun asielboot in te gaan bij Hellevoetsluis. Ze vinden dat ze onmenselijk behandeld worden door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook is hun nieuwe opvangboot nog niet helemaal klaar. De asielzoekers zijn in hongerstaking tot iemand met een oplossing komt. Zo'n 20 van hen blijven ook 's nachts buiten slapen.
Deze groep vluchtelingen is meermaals verhuisd en wacht al zes tot negen maanden op de procedure voor hun verblijfsvergunning. Afgelopen woensdag gaf het IND aan dat ze nog eens 15 maanden moeten wachten. Dat brak Muhammed Aldalety en de andere asielzoekers. "Als jullie ons niet willen, wijs ons dan af," zegt hij. "Wij zijn hier niet op toertocht. Wij willen dat onze kinderen kunnen leven."
De asielzoekers zijn ontevreden over het nieuwe schip dat het COA als opvangplaats heeft geregeld. Toen ze hun vorige asielboot moesten verlaten, was het nieuwe schip nog niet klaar. Volgens Muhammed Aldalety moesten ze buiten wachten of werden ze naar de moskee gestuurd. Nu is de boot nog steeds niet geschikt: "De kamers zijn erg klein, de faciliteiten zijn nog niet klaar en het water is slecht voor onze gezondheid."
Vluchtelingen protesteren tegen gebrekkige opvangboot en lange procedures
De gemeenteraad van Hellevoetsluis besloot eerder deze maand dat de boot met vluchtelingen tot mei 2023 kan blijven liggen in de Koopvaardijhaven. "De afgelopen weken zijn voor de vluchtelingen niet gemakkelijk geweest, met het verlaten van het vorige schip, enkele dagen opvang elders, en nu een ander schip dat nog niet helemaal klaar is", zegt de gemeente in een reactie. De gemeente is verantwoordelijk voor de ligging van het schip, het COA gaat over de opvangboot. "We rekenen erop dat zij de problemen die er nu zijn oplossen, zodat de mensen tot rust kunnen komen. Ook als de vluchtelingen op de wal zijn, vallen ze onder de verantwoordelijkheid van het COA."
Een woordvoerder van het COA herkent de problemen. "Recent is er een wisseling geweest van de boot waar ze op verblijven. De vorige boot moest weer voor het oorspronkelijke gebruik worden ingezet. De nieuwe boot is groter, maar de hutten zijn kleiner. Ook komen de nieuwe wasmachines pas vandaag en de nieuwe gordijnen morgen. Dat zijn vervelende nieuwe omstandigheden. De procedure bij de IND werkt langzaam. Het perspectief van de mensen aan boord herkennen we."

Koude nacht

De volgende ochtend worden de actievoerders wakker gemaakt door een verslaggever van Rijnmond. "Ja, het was wel koud", zegt een van hen die oorspronkelijk uit Jemen komt, maar die toch nog een aardig woordje Nederlands spreekt. "Maar we blijven hier. We wachten tot we een antwoord krijgen van de IND."
Op het gras liggen vuilniszakken en daarbovenop liggen ruim tien mensen van de asielboot in slappzakken. "We zijn niet allemaal in hongerstaking", zegt een ander. "Sommigen worden ziek als ze niet eten. Een paar anderen zijn ook alsnog naar binnen gegaan omdat het té koud werd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl