KUNST

Kunstenaar brengt het Maassluis van vroeger weer tot leven: 'Ik doe 200 uur over één tekening'

Kunstenaar Steven de Koning met een van zijn werken
Kunstenaar Steven de Koning met een van zijn werken © WOS
Hoe zag Maassluis er zo'n anderhalve eeuw geleden uit? Kunstenaar Steven de Koning uit Maassluis laat dat zien in de historische tekeningen die hij maakt van de stad. Eenvoudig is het niet, want van de meeste plekken is maar weinig beeldmateriaal beschikbaar van vroeger.
Over één tekening doet De Koning ongeveer tweehonderd uur, en dat is nog zonder de uren aan studie die in het werk gaan. "De meeste straten bestaan nog, maar de gebouwen van toen niet meer", zegt De Koning tegen mediapartner WOS. Veel gebouwen die vroeger in Maassluis stonden, zijn namelijk vernietigd door bombardementen in de oorlog of later gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.
De beeldbank van de historische vereniging moet uitkomst bieden. "Ik zoek daar foto's op en moet dat beeldmateriaal draaien om het zichtpunt goed te krijgen." Maar van lang niet alle straten is er beeld. En áls het er al is, is dit vaak in zwart-wit. "De kleurencombinaties weet ik dus niet. Ik vraag dan vervolgens aan oudere mensen hoe het er vroeger uit heeft gezien. Zo kan ik langzaamaan de puzzelstukjes samenbrengen en het stadsaanzicht terugbrengen naar hoe het vroeger was."

Te koop

Wat ooit begon als een ontspannende hobby, is nu uitgegroeid tot iets veel groters. Van zijn tekeningen verkoopt De Koning inmiddels zelfs afdrukken. ''Ik werd benaderd door Ervaar Maassluis, en toen is het balletje gaan rollen. Ik heb een drukker gevonden en sindsdien verkoop ik mijn prints. Er is niet leukers dan je werk verkopen aan iemand die het mooi vindt. Des te meer werk er bij mensen thuis komt te hangen, des te blijer ik word.''
Bekijk hieronder de reportage van de WOS:
Het werk van De Koning is sinds kort te zien in het gemeentehuis van Maassluis, waar in een vitrine acht prints te vinden zijn die hij tot dusver van Maassluis heeft gemaakt. Op 1 juli start een expositie van zijn werk in Ervaar Maassluis aan de Nieuwstraat 2. Via het Instagramaccount stevendekoning.art is het werk van De Koning te volgen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl