THEATER

Liam op de planken met toneelstuk over drugsverslaving: 'Ik heb het van dichtbij meegemaakt'

Liam Noordzij maakt voorstelling over (drugs)verslaving
Liam Noordzij maakt voorstelling over (drugs)verslaving © Rijnmond
Met lege ogen zit Liam Noordzij op een stoeltje op het toneel. Zijn personage Noah heeft net een enorme kick gehad. Maar de drugs zijn snel uitgewerkt en dan komt de realiteit weer extra hard aan. De 24-jarige Noordzij vraagt met de theatervoorstelling ‘Voel je het?’ aandacht voor verslaving, een onderwerp dat hem ook persoonlijk raakt.
“Zo'n commerciële show als The Lion King, dat is natuurlijk gaaf, daar kan ik ook van genieten”, vertelt Liam tijdens de repetitiemiddag in de Theaterschool van Jeugdtheater Hofplein. "Maar ik wil graag dingen maken over maatschappelijke thema’s die taboe zijn voor veel mensen. Ik wil het gesprek openen en verbinden."
Liam groeide op in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee in een groot gezin met tien broers en zussen. Hij zag binnen het gezin wat drugsverslaving doet. Zijn oudere broer raakte verslaafd en dat had impact thuis. "Gesprekken met onze ouders, met de psycholoog, mee naar de kliniek. En ik zat op de middelbare school, dus ik was een jaar of veertien. Ik had het toen niet zo door, maar het heeft effect op je."

Doorpraten met publiek

Het is een periode waar Liam toch positief op terugkijkt. "Het kan iedereen overkomen, dat is me wel duidelijk geworden. En het heeft me geleerd hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn, je familie te helpen en dat je iets voor een ander kan betekenen. Dus ik heb er wel mooie dingen uitgehaald en kan het nu bespreekbaar maken."
Zijn ervaringen heeft hij mee kunnen nemen bij het schrijven van ‘Voel je het?’, een voorstelling van cultureel platform Taylor Made, waar Liam met zijn compagnon Brandon onderdeel van is. Ze richten zich speciaal op jongeren. "Ik ben geen psycholoog. Ervaringsdeskundige vind ik al een groot woord. Maar ik weet wat het met relaties doet", zegt hij.
"Dus dat laten we ook heel duidelijk zien: de hoofdpersoon komt in de knoop met zijn werk, met vrienden. Hij krijgt schulden. Het is een heftige show, een heftig onderwerp. Daarom praten we na afloop ook nog even door met het publiek."
Een scene uit de voorstelling 'Voel je het?'
Een scene uit de voorstelling 'Voel je het?' © Taylor Made producties

'Verslaving wordt te laat herkend'

‘Voel je het?’ gaat niet alleen over drugsgebruik. "Nee over verslaving in de breedste zin van het woord", vertelt Liam. "Dus ook alcohol, gamen, telefoongebruik of zelfs al gewoon verslaafd zijn aan aandacht. De verslaving wordt pas herkend als het al te laat is. Zeker in mijn leeftijdscategorie wordt er snel makkelijk over gedaan. Het valt wel mee, want hij heeft het veel erger dan ik."
Bekijk de video over de voorstelling van Liam Noordzij over (drugs)verslaving
Hoe viel de voorstelling bij zijn familie en bij zijn broer? "Goed, ze vinden het mooi en zijn heel trots op me. We zijn van huis uit best open over alles. We delen alles en doen dingen in overleg. En we hebben allemaal wel de motivatie om andere mensen te helpen. Dus er is geen moment geweest dat we gedacht hebben: dit moeten we voor onszelf houden."
Als het aan Liam ligt speelt hij de voorstelling straks niet alleen bij Jeugdtheater Hofplein, maar ook op middelbare scholen in de regio. Hij zou het bijzonder vinden om het stuk op Goeree-Overflakkee te spelen, een eiland dat bekend is met drugs- en alcoholproblematiek. "Ik woon nu in Rotterdam en ben in de weekenden nog vaak op het eiland. Mijn wortels liggen daar en ik zou graag iets terugdoen. Zo voelt het voor mij wel een beetje."
‘Voel je het?’ is zaterdagavond 18 juni te zien in de Theaterschool in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl