nieuws

Brexit-zorgen zetten pond weer onder druk

Vlag Groot Brittannië
Vlag Groot Brittannië
De zorgen over de gevolgen van de brexit zetten de waarde van het Britse pond maandag weer stevig onder druk. In de aanloop naar een speech die de Britse premier Theresa May dinsdag houdt, zakte de munt naar de laagste waarde ten opzichte van de dollar sinds de 'flash crash' van oktober.
Het pond leverde rond de opening van de Europese markten 1,5 procent in ten opzichte van de dollar. Daarmee liep het verlies dat tijdens de handel in Azië al was ontstaan nog verder op.
Het pond bereikte in de ochtendhandel een tussentijds dieptepunt van 1,1980 dollar en schommelde vervolgens rond 1,20 dollar. Dat is de laagste waarde sinds 7 oktober vorig jaar, toen een plotselinge vrije val tot 1,1840 dollar ontstond. Het pond maakte het verlies die dag echter meteen weer grotendeels goed. Mocht dat maandag niet lukken, dan bereikt de munt de laagste slotstand sinds 1985.
In de markt wordt verwacht dat May de zorgen over een 'harde brexit' dinsdag niet zal wegnemen. May heeft al herhaaldelijk aangegeven dat de Britten bereid zijn de toegang tot de gemeenschappelijke Europese markt op te geven, om zelf de volledige zeggenschap te krijgen over migratie naar het Verenigd Koninkrijk.
De Britse minister van Financiën Philip Hammond nam hierop zondag een voorschot. In de Duitse krant Bild zei hij dat Groot-Brittannië zal proberen bedrijven te lokken met lage belastingen als de Britten na het vertrek uit de EU inderdaad geen toegang meer hebben tot de gemeenschappelijke Europese markt.