RECHTSZAAK

Verdachte huilt over dood van PostNL-bezorger: 'Het was zelfverdediging'

Eerbetoon voor de overleden pakketbezorger
Eerbetoon voor de overleden pakketbezorger © Ronald van Oudheusden
De dood van een PostNL-bezorger in maart van dit jaar in Rotterdam Hoogvliet leidde tot een grote schok. Wie haalt het in zijn hoofd om een bezorger te slaan en te trappen? Dinsdag werd iets meer duidelijk over de ruzie, toen de 29-jarige verdachte voor het eerst voor de rechter verscheen. "Het was zelfverdediging."
Op 21 februari 2022 gaat Yassin el B. op zijn badslippers naar buiten om een pakje in ontvangst te nemen: een nieuwe modem. Dan ontstaat ruzie. Vermoedelijk is dit gebeurd: de bezorger heeft aangebeld, maar er wordt niet opengedaan. Hij meldt het pakje af en kan het daardoor niet meer meegeven aan El B. als die naar buiten komt. De onenigheid ontaardt in het schoppen en slaan van de bezorger. Het slachtoffer valt met het hoofd op de stoep en overlijdt op 1 maart.
Advocaat Mark Oosterveen wil in dit stadium nog geen verdere toelichting geven. Hij spreekt over zelfverdediging van zijn cliënt en zal dat tijdens de inhoudelijke behandeling nader onderbouwen.

'Verdachte probeerde slachtoffer te helpen'

“Dit is een verschrikkelijke zaak, maar wel een met een context. De doodsoorzaak is de val op het hoofd. Mijn cliënt wilde dit absoluut niet. Hij is bij het slachtoffer gebleven en heeft geprobeerd hem te helpen.”
De verdachte zegt het ook zelf in de rechtszaal, snikkend. “Ik zit hier met veel verdriet en pijn in het hart. Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie van het slachtoffer. Ik ben in een nachtmerrie beland en niemand had verwacht dat het zo zou aflopen. Het was ook nooit mijn intentie.”
De familie van het slachtoffer vindt het ‘echt belachelijk’ dat het scenario van zelfverdediging op tafel ligt. Advocaat Frank Hamers: “De bezorger was alom geliefd. Hij werkte twee maanden in Hoogvliet maar ook daar kreeg hij nooit klachten, zelfs cadeautjes van mensen. De familie kan het zich niet voorstellen dat hij iets heeft gedaan.”

Baan kwijtraken

Verdachte El B. zegt te vrezen dat hij zijn studie niet kan afmaken en zijn baan kwijtraakt. Hij volgt de opleiding veiligheidskunde en was in het verleden onder meer kickbokstrainer.
De Rotterdammer wordt nog door een psycholoog en psychiater onderzocht. Dat onderzoek zal enige tijd in beslag nemen en daardoor is de volgende zitting in augustus nog niet inhoudelijk.

Noodweer of niet?

Advocaat Oosterveen vroeg de rechter om zijn cliënt voorlopig vrij te laten in afwachting van de strafzaak, maar de rechter wees dat af. “Of het noodweer (zelfverdediging) wordt, dat zal tijdens de inhoudelijke behandeling moeten blijken. Soms laten we als rechter een verdachte tussentijds al gaan als noodweer heel duidelijk is. Dat is hier niet het geval.”
Justitie gaat voorlopig uit van doodslag maar houdt andere opties open: (zware) mishandeling met de dood tot gevolg. Op het plaats delict in Hoogvliet wordt een 3D-scan gemaakt. Dat moet een beeld geven van de val van het slachtoffer en van de afstanden tussen het busje van de bezorger en een schutting.