WONEN

Even binnenkijken! Student Tomás woont op eigen sleepbootje in hartje Rotterdam: 'Koop een boot, werk je dood'

Tomàs op zijn boot 'de Kleine Beer'
Tomàs op zijn boot 'de Kleine Beer' © Rijnmond
De mast is versierd met Tibetaanse gebedsvlaggetjes en op het achterdek staan planten. Ondertussen droogt de was aan de waslijn. Het is de vrolijke sleepboot van eerstejaarsstudent Tomás Kwakman in de Scheepmakershaven. Hij woont er, op kruipafstand van school en zijn werk in de kroeg. "Waarom veel geld uitgeven aan een kamer, als je ook zo kunt wonen?"
De sleepboot is op leeftijd, uit 1910, en luistert naar de naam De Kleine Beer. Elke dag is Tomás druk aan het klussen aan zijn 'studentenhuis'. Met een ruim honderd jaar oude boot kan dat ook niet anders. "Koop een boot, werk je dood", lacht de student industrieel vormgeven.
Tomas heeft het bootje op de kop getikt in Leeuwarden. De oude Rotterdamse sleepboot was van een ouder echtpaar. Het onderhouden van de boot werd te veel werk voor ze. Met hulp van familie en vrienden heeft Tomás de boot kunnen kopen. Eigenhandig knapte hij het verouderde schip nu op. Van het aanleggen van nieuwe stopcontacten en stroomvoorziening tot een nieuwe keuken én een douche. "Mijn hobby is tegelijkertijd mijn huis."
Tomás geeft rondleiding op zijn bootje

Geen weggegooid geld

De vrijheid van het leven op een boot is voor de student één van de grote voordelen. "Nu studeer ik in Rotterdam, maar als ik straks wil verhuizen kan ik mijn boot gewoon meenemen." Hij is ook blij dat hij geen fortuin kwijt is aan een studentenkamer. "Deze boot kan ik straks weer verkopen als ik later een ruimere boot zou willen hebben. Zo gooi je geen geld weg."
Als het aan Tomás zou liggen, wordt wonen op het water makkelijker gemaakt voor studenten. Zo kan er wat gedaan worden aan de kamernood. "Er liggen hier veel boten leeg, daar kunnen makkelijk een aantal studenten in."
De eet, werk en slaapkamer.
De eet, werk en slaapkamer. © Rijnmond

Flexibiliteit gevraagd

Niet alles is even ideaal aan het leven op een boot. Naast het vele klussen en een boiler die snel opraakt, moet Tomás flexibel zijn met zijn ligplaats. De student vaart momenteel elk halfjaar naar een andere haven. In de winter lag hij tussen de oude historische schepen in de Veerhaven. "Dat was ook echt een heel mooie plek." Met zo'n tijdelijke zomer- of winterplaats kun je makkelijker bij een haven terecht. Voor vaste ligplekken is een wachtlijst.
Tomás betaalt nu zo'n 110 euro per maand voor zijn ligplaats. Voor dat geld krijg je een stroom- en wateraansluiting en mag je gebruik maken van de wasruimtes. Voor de student is het geen probleem om zo af en toe te verkassen. Al ligt hij nu wel op een heel mooie plek: midden in de stad met alle voorzieningen in de buurt. Vanuit de patrijspoortjes van zijn boot heeft hij zicht op 'The Terraced Tower', een van de nieuwste woontorens in Rotterdam. "Het is een lekker contrast dat ik uitkijk op die dure appartementen vanuit mijn kleine bootje. Ik zie echt geen reden waarom ik ooit in een huis ga wonen."
De boot
De boot © Rijnmond