DORDRECHT

Betaalbaar wonen, een stadsstrand en goed nieuws voor hondenbezitters: dit staat er in het Dordtse coalitieakkoord

De plek waar het nieuwe Dordtse stadsstrand moet komen: het westelijk deel van het Wantijgebied
De plek waar het nieuwe Dordtse stadsstrand moet komen: het westelijk deel van het Wantijgebied © Rijnmond
Veel nieuwe en betaalbare woningen en een duurzaam, een veilig en leefbaar Dordrecht waarin gelijke kansen en groei van de economie centraal staan. Maar ook een heuglijke mededeling voor hondenbezitters en de aanleg van een stadsstrand. VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP willen een frisse start maken in het nieuwe college van burgemeester en wethouders en presenteren hun plannen.
Een high-five na afloop van de presentatie in de vernieuwde Kunstkerk in het centrum van de stad. In de vroegere kerk, die verbouwd is tot expositieruimte, stralen de zes wethouders dat ze er zin in hebben. Weg is het chagrijn van de laatste maanden, toen de interne strubbelingen bij Beter voor Dordt ook zijn uitwerking hadden op het college. Die partij is nu 'vervangen' door nieuwkomer GroenLinks.
Het nieuwe gemeentebestuur heeft de ambitie om vierduizend woningen te bouwen in de komende jaren, waarvan dertig procent uit sociale huur moet bestaan. De Spoorzone is daarin een belangrijke factor, terwijl het open polderlandschap volgens het akkoord behouden blijft. De coalitie benadrukt 'terughoudend te zijn' bij sloopvergunningen als daar niet direct nieuwbouw tegenover staat.
Wethouder Peter Heijkoop (CDA) noemt de prestaties op het gebied van woningbouw in de afgelopen vier jaar onvoldoende. "Daar moet een flink stapje bij worden gezet", zegt hij. Toch heeft Heijkoop er vertrouwen in dat de doelen op dat gebied deze collegeperiode wel worden gehaald. Het nieuwe college mikt andermaal op de bouw van 4 duizend woningen. Tijdens de vorige 'regeerperiode' is dat aantal niet gehaald. Nu moet dat wel lukken. Er is voldoende grond verworven en beschikbaar, zegt het nieuwe college.

Klimaatneutraal in 2040

Het bouwen moet 'zo veel mogelijk energieneutraal' gebeuren, want de coalitiepartijen streven naar een volledig klimaatneutraal Dordrecht in 2040. Daarom komt het college nog dit kalenderjaar met een plan om minder duurzame woningen aan te pakken. Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) ziet een stad voor zich waar mensen per trein of elektrische auto arriveren. Zo is er een serieus voornemen om vanaf 2026 alleen nog auto's zonder uitstaat toe te laten in het centrum, de binnenstad als emissievrije zone.
De vier partijen streven verder naar 'bestaanszekerheid en gelijke kansen' in de stad en komt daarom met een vervolg op het programma ‘Samen tegen armoede’. Ook komt er een nieuw sport- en diversiteitsbeleid. Want, zo legt sportwethouder Marc Merx (VVD) uit, Dordtenaren sporten ondermaats. Terwijl dat juist 'ontzettend belangrijk' is. Hij wil zich vooral gaan richten op de Dordtse jeugd.
Het meest verrassende van het akkoord zit hem misschien in relatief goedkope maatregelen: Dordrecht stopt met het innen van hondenbelasting - met twee honden meer dan 150 euro per jaar - en wil een permanent stadsstrand gaan aanleggen. "Het moet een vaste plek worden waar je de stad en het water nog beter kan beleven", zegt wethouder Maarten Burggraaf (VVD). Hij kan niet wachten. Burggraaf deed de inspiratie op tijdens een vakantiebezoek aan Kopenhagen en zag zoiets ook wel voor zich in zijn eigen Dordrecht. De oevers achter het Energiehuis moeten de plek worden waar je over ongeveer een jaar op een mooie dag kunt flaneren en bruinen.
Ook gaat het nieuwe college onderzoeken of meer delen van de Hollandse Biesbosch openbaar toegankelijk kunnen worden gemaakt. Het natuurgebied is maar voor een klein deel bereikbaar via paden en wegen. Het dient als broedgebied voor onder andere vogels. "Daar moeten we dus voorzichtig omgaan", zegt wethouder De Jonge.