ROTTERDAM

Werkstraf geëist tegen Rotterdammer die Mark Rutte ‘tegen de muur’ wilde. ‘Ik was boos en houd van stevige taal’

Ter illustratie
Ter illustratie © Rijnmond
Justitie heeft een werkstraf van 120 uur geëist tegen Rotterdammer Ben van der K. voor opruiing en bedreiging. Daarnaast is een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gevraagd.
De verdachte had onder meer in een Telegramgroep geschreven dat ‘de misdadige misleider Mark Rutte tegen de muur moet worden gezet’.
Van der K.(47), die een bekende rechts-radicaal is in Rotterdam, gaf alles toe en zei dat hij het oneens was met de ‘coronahysterie’. “Grondrechten zijn geschonden. Ik wilde laten merken dat ik boos was.”

'We moeten ons bewapenen'

Hij schreef ook dat Romeo’s (agenten in burger) ‘geëlimineerd’ moesten worden. In de Telegramgroep ‘Rellen Nederland’ (10.000 leden) zei hij: ‘Het jachtseizoen is geopend. We zullen ons moeten bewapenen’.
"Welke wapens?", wilde de rechter weten. “Spandoeken bijvoorbeeld. Als u mij een beetje heeft nagetrokken dan weet u wat ik doe. Het gaat mij om de boodschap, niet om het geweld. Het is stevige taal maar ik houd ervan stevig en duidelijk te zijn. Dat is de aard van het beestje.”
Van der K. zei het onaanvaardbaar te vinden dat agenten in burger plotseling uit busjes kwamen om demonstranten, ‘goudeerlijke mensen’ op te pakken of te verdrijven. “Inmiddels is ook ontkracht dat een deel van de coronamaatregelen nodig was.”

Verkiezingsborden VVD gestolen

Hij staat nog steeds achter de teksten die hij heeft gebruikt. “Waarom niet? Het zijn woorden, geen direct fysieke acties.” Hij vindt niet dat hij anderen heeft opgeroepen geweld te gebruiken. “Ik zie zo’n Telegramgroep als een oud schoolbord waar je met een krijtje ‘de juffrouw is K.U.T.’ op schreef.”
De Rotterdammer wordt er ook van verdacht dat hij in maart 2021 verkiezingsborden van de VVD heeft gestolen. Dat ontkent hij. “Maar ik kan er wel om lachen.”
Verder zou hij in maart 2021 in Amsterdam het bevel van de politie hebben genegeerd om weg te gaan van het Museumplein. “Ik heb niets gehoord en ineens waren we ingesloten.”
Zijn advocaat vroeg om vrijspraak. “De heer Van der K. is geen gewelddadig man. Zijn teksten zijn provocerend, onfatsoenlijk, maar raken de kern van de democratie: dit is de vrijheid van meningsuiting. Het is niet tegen personen gerucht, maar tegen de premier als symbool.”
Volgens het OM wil zij niemand de mond snoeren, maar moet zij ingrijpen als opgeroepen wordt tot geweld. “Dan gaan we een strafrechtelijke grens over.”

Al 20 jaar in beeld als rechts-radicaal

Ben van der K. is al ruim twintig jaar in beeld als rechts-radicale activist, die vooral ageert tegen migratie, de islam en linkse partijen. Hij is eerder veroordeeld voor discriminatie en verstoring van de openbare orde.
Volgens de psycholoog die met hem heeft gesproken, vertoont Van der K. antisociale trekken. De moeizame relatie met zijn vader zou zich vertalen in een strijd tegen autoriteiten en de Staat. De verdachte vindt die laatste analyse onzin.
Justitie wil dat Van der K. ook onder toezicht komt van de reclassering, wat inhoudt dat hij een vorm van behandeling krijgt. De rechter in Rotterdam doet op 15 juni uitspraak.