SPARTA

Sparta neemt eindelijk afscheid van kunstgras: 'Dit zorgt voor een glimlach op je gezicht'

De werkzaamheden schieten al op: nog tot en met vrijdag wordt gewerkt aan het verwijderen van het kunstgras op Het Kasteel
De werkzaamheden schieten al op: nog tot en met vrijdag wordt gewerkt aan het verwijderen van het kunstgras op Het Kasteel © VK Sportphoto / Mischa Keemink
Acht jaar geleden is het inmiddels. Het moment waarop Sparta afscheid nam van natuurgras en van de treurende terreinmeester Michel de Zeeuw, die met lede ogen aanzag hoe 'zijn' grasveld uit het stadion werd verwijderd. Maar vanaf komend seizoen, voor veel Spartanen gevoelsmatig een eeuwigheid later, is het dan zover: er wordt op Spangen weer gevoetbald op écht gras.
"Dit is zeker één van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen", is de eerste reactie van Manfred Laros wanneer hem wordt gevraagd naar de werkzaamheden die deze week plaatsvinden op Het Kasteel. "Het zorgt voor een glimlach op je gezicht op het moment dat je deze kunstgrasmat weggehaald ziet worden."
Toch heeft het nog een hele tijd geduurd voordat Sparta dan eindelijk afscheid nam van het vermaledijde kunstgras. 'Talloze keren' kreeg Laros dan ook de vraag hoe lang het nog ging duren. "Uiteindelijk wenste iedereen terug te gaan naar natuurgras. Wij ook, maar we hadden er goede redenen voor dat het wat langer duurde."

'Combinatie van meerdere factoren'

De reden dat dit wel het juiste moment is, is volgens Laros 'een combinatie van meerdere factoren'. "Allereerst Nieuw Terbregge, daar zijn we nu mee gestart", verwijst hij naar de renovatiewerkzaamheden op het trainingscomplex van Sparta, waar onder meer het eerste elftal volgend seizoen gaat trainen.
"De opstallen zijn nog niet klaar, maar de twee velden zijn volledig gereed. Daarnaast was deze kunstgrasmat wel heel erg aan het eind van z'n Latijn. Die was technisch op voor betaald voetbal. Dát, in combinatie met de sterke wens die we al jaren hadden om terug te gaan naar natuurgras, heeft ons tot de beslissing gebracht om dat nu te doen."
Hoewel Sparta het kunstgras vaarwel zegt en Heracles Almelo en PEC Zwolle zijn gedegradeerd, is het aantal eredivisieclubs dat speelt op kunstgras niet gedaald. De drie promovendi FC Emmen, FC Volendam en Excelsior spelen hun wedstrijden allen op kunstgras.
Het verwijderen van het kunstgras op Spangen zal tot en met vrijdag duren. Zaterdag starten de werkzaamheden om de ondergrond op Het Kasteel klaar te maken, waarna kan worden begonnen met de aanleg van het veld. "Medio juli worden de graszoden neergelegd", vertelt Laros daarover. "Dat heeft - heb ik begrepen - zeven tot tien dagen nodig om te wortelen op de ondergrond die er dan ligt."
In al die jaren nam Sparta in 2017 nog korte tijd afscheid van het kunstgras. Dat was vanwege het EK-vrouwenvoetbal waarvoor het stadion ook werd gebruikt. Maar vanwege afspraken werd het kunstgras nadien weer teruggelegd.

Familiedag

En daarmee is het veld, zo zegt Laros, nét op tijd klaar voor de Familiedag. Wie op die dag zeker niet de tegenstander is van Sparta, is NAC. Op de vraag waarom het oefenduel met de Bredanaars niet doorgaat en of dit te maken heeft met de situatie rondom trainer Maurice Steijn, kan Laros naar eigen zeggen geen antwoord geven. Wel is de club druk bezig met het vinden van een nieuwe tegenstander.
"Daar is vanochtend nog over gesproken. We willen op de Familiedag graag een wedstrijd spelen in dit stadion. Op dit moment zijn er meerdere opties. We proberen daar heel snel overeenstemming over te krijgen, ook met de gemeente."

'Druk bezig met spelersgroep'

En dan spelen er op Het Kasteel nog de nodige andere zaken. Zo werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt dat de 23-jarige Charles-Andreas Brym wordt overgenomen van FC Eindhoven. "Hij stond al enige tijd op ons lijstje", vertelt Laros. Sparta heeft gebruik gemaakt van de gelimiteerde afkoopsom in het contract van de Canadees, bevestigt hij, waardoor er voor de aanvaller een bedrag is betaald dat ligt tussen de twee en drie ton.
"Met de spelersgroep zijn we druk bezig. Verder kijken we al enige jaren naar onder meer de toiletvoorzieningen en de toegang op Het Kasteel. Dat vinden we eigenlijk niet meer bij deze tijd passen. Ook daarover zijn we in gesprek. We hopen op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven wat we gaan doen en wanneer we dat gaan doen."
Volgende week woensdag is Laros samen met technisch directeur Gerard Nijkamp te gast in de laatste Sparta Podcast van dit seizoen. Een ideale gelegenheid om een nieuwe speler aan te kondigen. "Dat spreken we bij dezen af", lacht Laros. "Ik zal Gerard zo dadelijk even bellen."