nieuws

Atletencommissie hoopt op oplossing voor Franssen

Juul Franssen
Juul Franssen
De atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor judoka Juul Franssen. De 27-jarige judoka van Budokan Rotterdam kreeg vorige week te horen dat ze niet meer mag meedoen aan internationale wedstrijden en niet mee mag op trainingstages met de nationale topsportselectie.
De reden dat de judobond Franssen buitenspel zet, komt vanwege een meningsverschil tussen de judoka en de Nederlandse Judobond. Zo wil de bond dat alle judoka's in aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 gaan trainen in Papendal, maar Franssen traint vanwege haar studie gedeeltelijk in Rotterdam.
De atletencommissie van NOC*NSF kwam donderdag met de volgende verklaring op de zaak van Franssen. ''Indien een sporter de keuze maakt zijn of haar eigen weg te kiezen en via die weg een dusdanig niveau bereikt dat bij het deelnemen aan een bondsprogramma uitzending naar bepaalde toernooien had gevolgd, dan maakt een bond in onze ogen misbruik van haar machtspositie door de sporter niet uit te zenden'', aldus de atletencommissie.
De NOC*NSF heeft op verzoek van de judobond ook de A-status van Franssen beëindigd, waardoor zij geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsportcarrière ondersteunen.