FEYENOORD CITY

Rotterdamse gemeenteraad wil plannen Feyenoord City voorlopig niet veranderen

Impressie Feyenoord City
Impressie Feyenoord City © architectenbureau OMA
“Stop gewoon met de plannen van Feyenoord City. Trek het bestemmingsplan dat nu bij de Raad van State ligt in en maak een nieuw plan. Maar deze keer woningbouw zonder voetbalstadion.” Dat was de oproep van de Partij voor de Dieren, 50Plus en Bij1 donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad. Maar het haalde niets uit. De Rotterdamse gemeenteraad houdt vast aan de plannen, omdat het anders teveel vertraging voor het bouwen van nieuwe huizen oplevert.
Het was het zoveelste debat vandaag over wat te doen, nu Feyenoord de plannen voor een nieuw stadion (voorlopig) heeft gestopt. Duidelijk is wel dat er discussie is over wat Feyenoord nu precies wil. Volgens Ruud van der Velden van de PvdD (tegenstander van de plannen) is het klip en klaar dat de voetbalclub heeft afgezien van de nieuwbouw en in de Kuip wil blijven. Dus waarom willen de wethouders en de burgemeester dan toch doorgaan?
Bouwwethouder Kurvers zegt dat hij en zijn collega’s toch echt hebben gehoord dat Feyenoord voorlopig afziet van de plannen door de prijsstijgingen van bouwmaterialen. De directie van Stadion Feijenoord heeft eerder deze week een brief aan de aandeelhouders gestuurd met de mededeling dat ook zij denken dat het misschien wel binnen een paar jaar toch weer mogelijk kan zijn om de plannen op te pakken.
"Uitgangspunt voor Stadion Feijenoord is en blijft dat de economische levensduur van De Kuip z'n einde nadert. Dat uitgangspunt lag ook aan de basis van het nieuwbouwbesluit (...) van 2016," schrijven directeur Jan van Merwijk en president-commissaris Pieter van Oord.
Bij de Partij voor de Dieren vinden ze dat de BVO wordt vermalen en geslachtofferd. Ellen Verkoelen van 50 Plus wil dat er nu plannen komen voor meer en betere infrastructuur. Bijvoorbeeld nog een metroverbinding op Zuid en een Intercity station bij de Kuip. BIJ1 wil dat er een nieuw en inclusief Feyenoord City komt.
Wethouder Bas Kurvers ziet toch kansen nieuw stadion

Plan intrekken betekent vertraging woningbouw

Andere partijen zoals de VVD, Leefbaar Rotterdam en de PvdA zien niets in het intrekken van het plan. Net als de wethouders wijzen zij erop dat als de plannen van tafel gaan, er juist vertraging voor het bouwen van nieuwe huizen komt. In de situatie zoals het nu is, dus voor het bestemmingsplan van Feyenoord City, is er alleen ruimte voor woningbouw op de plek waar de nieuwe oeververbinding komt. Dat is dus geen optie. Om toch woningen te bouwen moet dan een heel nieuw bestemmingsplan gemaakt worden. Dat kost al gauw drie jaar voorbereiding.
Ook wethouder Bas Kurvers heeft nog steeds vertrouwen in het plan dat nu op tafel ligt. Hij hoopt dat de Raad van State het plan gewoon goedkeurt. De Raad van State heeft alle partijen nu gevraagd of zij, net zoals de gemeente Rotterdam, in een gesprek met elkaar willen kijken wat er mogelijk is in de plannen. Tot dit weekend kan er gereageerd worden.
De advocaat van onder andere De Vrienden van de Kuip, een aantal bewoners en ondernemers die bezwaar tegen het bestemmingsplan hebben aangetekend bij de Raad van State, zegt dat zijn cliënten vinden dat het plan van tafel moet. Het is voorlopig nog niet duidelijk of dat nieuwe stadion er ook echt gaat komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl