LHBTQI

Rotterdam wil dat Feyenoord en andere voetbalclubs meer doen tegen homohaat

De bekladding van in Rotterdam bij de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden.
De bekladding van in Rotterdam bij de sportschool van Paul van Dorst van de Roze Kameraden. © Rijnmond
Feyenoord moet meer optreden tegen kwetsende en dreigende uitingen van haar aanhangers tegen de lhbtqi+-gemeenschap. De Rotterdamse gemeenteraad heeft wethouder Karremans gevraagd daar met de voetbalclub over te spreken. Ook is er de wens om dit soort misstanden in een stadion sneller te kunnen melden. Voorgesteld wordt aan een landelijke proef mee te doen.
De oproepen van de raadsleden zijn een reactie op dreigende, homofobe en antisemitistische teksten van de RJK, een groep extreme Feyenoord-supporters. Rond de finale van de Conference League in Tirana dook er op internet een foto op van spandoeken van deze aanhangers met daarop bedreigingen aan burgemeester Aboutaleb, zijn dochter, en Paul van Dorst, de oprichter van de Roze Kameraden. Dat is een vereniging van lhbtqi+-supporters van Feyenoord. Ook was op de spandoeken Hitler verheerlijkt en zijn de hoofdletters en tekens van SS te zien.

Walgelijk

In de de lokale politiek is grote ophef over de spandoeken. D66-raadslid Agnes Maassen :"Ik vind het moeilijk dat er zoveel haat nog is in de voetbalwereld. Ik begrijp het niet en wil het niet begrijpen. Het kan en mag niet gebeuren. Feyenoord moet dit met de strengst mogelijke woorden afkeuren".
Dieke van Groningen van de Rotterdamse VVD spreekt net als de andere raadsleden haar steun uit voor de gemeenschap. "Zo'n actie is gewoon walgelijk. En op zo'n laffe manier door onherkenbaar of achter een spandoek te gaan staan. In onze ogen zijn het criminelen. Ze moeten gepakt worden."
Volt Rotterdam wil dat de gemeente in gesprek gaat met Feyenoord om het zo daadkrachtig mogelijk af te keuren. "Met niet alleen woorden, maar ook daden".

Voetbalwereld moet veilig zijn voor Roze Kameraden

De Rotterdamse gemeenteraad wil dat voor dit soort uitingen van haat tegen de lhbtqi+-gemeenschap in de voetbalwereld stopt. Wethouder Karremans is opgeroepen om met Feyenoord in gesprek te gaan over een ‘regenboogakkoord’. Het doel is om voor iedere supporter een veilige omgeving in en buiten het stadion te maken zonder welke vorm van intimidatie, bedreiging of discriminatie dan ook.
Ook is gevraagd of het college van burgemeester en wethouders én ook Feyenoord aanwezig wil zijn op Roze Zaterdag op 18 juni. Dit jaar is dit evenement voor acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. in Rotterdam. De raadsleden willen dat de gemeente en de voetbalclub met hun aanwezigheid hun steun uitspreken aan de Roze Kameraden.

Wedstrijd stilleggen

De wens van de politici is dat er bij de discriminerende spreekkoren die nog geregeld klinken nu ook echt wordt opgetreden. Volgens Co Engberts van de PvdA zijn er al richtlijnen om de wedstrijden direct stil te leggen of zelfs helemaal te staken, maar daar maken de KNVB en de clubs te weinig gebruik van. Ook kunnen de daders strafrechtelijk aangepakt worden. Wethouder Karremans is gevraagd om met Feyenoord in gesprek te gaan om dit soort discriminatie en bedreigingen actief te bestrijden.
Ook is voorgesteld om mee te doen aan een landelijke proef om per mobieltje een melding van discriminatie te kunnen doen. In het buitenland gebeurt dit al. Ergens in het stadion hangt dan een qr-code die je met de telefoon kan lezen en dan kom je gelijk op een pagina waar je een melding kan maken of hulp kan inroepen.
Co Engberts over maatregelen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl