POLITIE

Politiechef Westerbeke over schriftelijke berisping na racistische appjes: 'We hadden stap fermer kunnen zijn'

Fred Westerbeke
Fred Westerbeke © Politie Rotterdam
De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke heeft vrijdagavond bij Radio Rijnmond voor het eerst gereageerd op de documentaire De Blauwe Familie. Hierin werden pesterijen en discriminatie bij de politie blootgelegd. Ook stelt de landelijk portefeuillehouder opsporing dat hij, met de kennis van nu, anders zou hebben gehandeld dan de schriftelijke berisping die hij oplegde aan Rotterdamse agenten die zich racistisch hadden uitgelaten in een WhatsApp-groep.
Westerbeke vertelt tegenover Rijnmond in gesprek te zijn gegaan met de agenten die voorkwamen in De Blauwe Familie. In de documentaire wordt uit de doeken gedaan hoe sommige politiemedewerkers structureel worden gepest. Vreselijk, vindt Westerbeke: "We doen er gelukkig al het nodige aan, maar we zullen nog meer moeten doen om dit soort situaties te voorkomen. Ik wil mensen in mijn organisatie die iedere dag met het grootste plezier naar hun werk gaan. Gelukkig geldt dat wel voor de meeste collega's, maar het is vreselijk om te zien dat teveel collega's dit ervaren."

'We hadden een stap fermer kunnen zijn'

Ook onthult Westerbeke dat hij - 'met de kennis van nu' - anders had gehandeld in de zaak waarin vijf Rotterdamse agenten schriftelijk werden berispt nadat zij racistische uitlatingen hadden gedaan in een WhatsApp-groep. "Wetende hoe erg dit ook bij een aantal speelt, hadden we daarin een stap fermer kunnen zijn", zegt hij. "Ik moet er wel bij zeggen dat deze collega's allen diep hun spijt hebben betuigd. Het is ze heel goed duidelijk geworden dat wat zij hebben gedaan niet kan en dit eens maar nooit meer was."

'Deel was helemaal geen voetbalsupporter'

Westerbeke gaat ook in op de gebeurtenissen die plaatsvonden in het centrum van Rotterdam na de finale van de Conference League. Relschoppers zorgden in de binnenstad voor problemen, waarna de Mobiele Eenheid hard ingreep. Uiteindelijk werden meer dan 70 mensen aangehouden.
De relschoppers hadden vaak niets met Feyenoord te maken, stelt Westerbeke. Het ging volgens hem vooral om gelegenheids-hooligans uit andere wijken. "Een deel van die groepen waren helemaal geen voetbalsupporters. Ik heb heel weinig supporters met sjaaltjes en gezichtsbedekking gezien. Laten we opletten dat we niet alles weer op de schouders van de supporters leggen. Hier hebben ook gewoon reljongeren tussen gezeten."
Het volledige gesprek met Westerbeke is hieronder terug te kijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl