HUIZENMARKT

Van containerwoning tot sleepboot: 4 x regiogenoten die bijzonder wonen met een klein budget

Yvonne, Linda, Tomás en Vincent
Yvonne, Linda, Tomás en Vincent © Rijnmond
Hoge huren, lange wachtlijsten en onbereikbare koopwoningen zorgen ervoor dat steeds meer mensen buitenspel staan op de woningmarkt. Maar nood maakt ook creatief. Dit zijn de verhalen van vier Rijnmonders die elk op hun eigen manier een 'huis' vonden in deze tijden.

Vincent en zijn containerwoning

Vincent
Vincent © Rijnmond
Als je het dorp Achthuizen op Goeree-Overflakkee binnenrijdt, kun je niet om het bouwproject van Vincent Andriessen heen. De theatertechnicus kocht er een stuk bouwgrond van 500 vierkante meter in het groen en aan een slootje. Het prijskaartje was 125 duizend euro.
Hij is druk bezig om er zijn vrijstaande droomhuis te bouwen met vijf zeecontainers. In de zomer gaat het containerproject lijken op een echt huis. Dan worden alle buitenwanden geïsoleerd en bekleed met houten Douglas-platen. In de tussentijd woont hij in een caravan op het terrein.

Yvonne en haar campingchalet

Yvonne voor haar chalet
Yvonne voor haar chalet © Rijnmond
Docent Yvonne woont op een camping in Oostvoorne. Ze kon er voor een klein bedrag een chalet op de kop tikken. Het is een knus houten huisje in het groen en dicht bij het water. Het chalet heeft ze eigenhandig met haar vader opgeknapt. In de winter moet ze enkele weken van het park af, maar ze kan er bijna het hele jaar verblijven. Het is een tijdelijke oplossing.
Het vakantiehuisje brengt Yvonne wat ze nu nodig heeft, maar liever woont ze in een normale woning. "Ik heb mijn studie netjes afgerond en werk als docent. Het is gewoon niet normaal dat ik geen woning in mijn budget kan krijgen en op een camping moet gaan wonen."
Yvonne woont noodgedwongen op de camping

Linda en haar tiny house

Linda voor haar huis
Linda voor haar huis © Rijnmond
Linda den Besten verruilde haar dijkhuis in Papendrecht voor een bescheiden tiny house van 25 vierkante meter in de polder. Het op maat gemaakte pand staat in het rustige Ottoland. Vanuit haar vrijstaande huisje heb je zicht op het polderlandschap. Het tiny house heeft alles wat je van een woning mag verwachten. Een keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer en zelfs een klusruimte. Maar dan allemaal net wat kleiner dan in de meeste huizen.
Een van de redenen dat ze klein is gaan wonen is het verkleinen van haar ecologische voetafdruk. "En het is natuurlijk goed voor de portemonnee." Linda betaalde 100 duizend euro, waarbij het meeste geld naar zonnepanelen en het watersysteem ging.

Tomás in zijn sleepboot

Tomás op zijn boot 'de Kleine Beer'
Tomás op zijn boot 'de Kleine Beer' © Rijnmond
De mast is versierd met Tibetaanse gebedsvlaggetjes en op het achterdek staan planten. Ondertussen droogt de was aan de waslijn. Het is de vrolijke sleepboot van eerstejaarsstudent Tomás Kwakman in de Rotterdamse Scheepmakershaven. Hij woont er, op kruipafstand van school en zijn werk in de kroeg, in een oud sleepbootje uit 1910.
Het gevoel van vrijheid is een van de grote voordelen, zegt Tomás. Maar hij is ook blij dat hij geen fortuin kwijt is aan een studentenkamer: "Deze boot kan ik straks weer verkopen als ik later een ruimere boot zou willen hebben. Zo gooi je geen geld weg."
Tomás geeft rondleiding op zijn bootje

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl