nieuws

Justitie eist 16 jaar tegen Schiedamse drugsverdachte

Henk E. bij zijn arrestatie
Henk E. bij zijn arrestatie
Justitie heeft vrijdag zestien jaar cel geëist tegen drugsverdachte Henk E. uit Schiedam. Zijn zoon Marco moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt twaalf jaar de cel in.
De 64-jarige Henk E. zou onder meer 400 kilo cocaïne uit Brazilië en een onbekende hoeveelheid drugs uit Panama hebben ingevoerd. De corrupte douanier
uit 's-Gravenzande zou daarbij hebben geholpen.
Volgens het Openbaar Ministerie moet Henk E. een zwaardere straf krijgen dan zijn zoon, omdat hij al eerder is veroordeeld voor drugshandel. Justitie noemt Marco E.(24) "Ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een grote speler in de drugshandel."

Moordaanslag

Justitie eiste 15 jaar cel tegen de stiefzoon van Henk E., Jimmy R. Die wordt naast drugshandel verdacht van een moordaanslag op een andere drugsverdachte, René F. Henk E. werd door justitie gezien als de opdrachtgever, maar bij gebrek aan bewijs is vrijdag vrijspraak gevraagd.
Het bewijs tegen vader en zoon E. in de drugszaak komt uit observaties, verklaringen van medeverdachten en de vele afgeluisterde gesprekken. In één ervan zegt de vriendin van Marco E., Maxime:"Dus jij bent een cokedealer." Marco: "Ik krijg 8 tot 12 jaar, voor de dingen waar ik mee bezig ben."

Brazilië

Uit het onderzoek blijkt ook dat het lastig was voor de recherche om de drugs te vinden. Een transport van 400 kilo cocaïne, april 2015, zat verstopt tussen flesjes water uit Brazilië. De recherche wist dat de drugs in een container zaten, maar trof aanvankelijk niets aan.
De drugshond Sandy sloeg niet aan. Een mobiele scan leverde ook niets op. Pas een tweede, meer geavanceerde scan, gaf 'onregelmatigheden' te zien. Zowel Sandy als drugshond Tico begonnen op die plek te blaffen.

Gemalen peper

Om de drugs zaten flesjes verpakt met een mengsel van olie en gemalen peper. Daarmee werd het reukvermogen van de drugshonden om de tuin geleid.
Tegen medeverdachten in deze zaak zijn eerder deze week straffen tot acht jaar cel geëist. De advocaten komen volgende week met hun pleidooien. Het proces tegen Henk E. en de andere verdachten is meerdere keren onderbroken, doordat de Rotterdamse rechtbank werd gewraakt. Dat verzoek is elke keer afgewezen.