nieuws

Hoe komt het dat je herinneringen ruikt?

Havermout
Havermout
Bertus Warbie belde ons om te vragen:
Ik ben 73 jaar geleden geboren in Blijdorp en op de hoek zat een klein winkeltje waar het altijd rook naar aangebrande havermoutpap. Als ik terugdenk aan het winkeltje, ruik ik het nog. Hoe kan dat?

Antwoord:

Wat reukvermogen, gevoelens en sommige herinneringen met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak moeilijk te bevatten zijn. Het zijn namelijk evolutionair gezien de relatief oudere structuren in ons brein die geuren en emoties verwerken. De hersenen zitten zo in elkaar dat er krachtige en korte verbindingen gevormd kunnen worden tussen een geur en een emotie. Anders dan bij sommige andere zintuigen, kunnen deze herinnering de tijd vaak goed doorstaan. Dit kan verklaard worden door de relatief sterke associaties (dat wil zeggen: verbindingen) die kunnen ontstaan tussen geuren, emoties en herinneringen.
“Geuren zijn kampioen herinneren. Van alle zintuigen zijn vooral geuren in staat om verloren gewaande intense en emotionele herinneringen aan gebeurtenissen op te roepen. Het geurcentrum ligt dicht bij het emotiecentrum in het brein. De neutrale lijntjes zijn met andere woorden kort. Gedurende de jeugd maar ook later spelen geuren een belangrijke rol bij het ingraveren van geheugensporen.”

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.