NIEUWS

Update: zoektocht naar inzittenden van gecrasht sportvliegtuig vanochtend hervat

De reddingsbrigade zoekt langs de vaargeulscheiding naar brokstukken en de inzittenden. Inmiddels zijn al tientallen kleine brokstukken gevonden.
De reddingsbrigade zoekt langs de vaargeulscheiding naar brokstukken en de inzittenden. Inmiddels zijn al tientallen kleine brokstukken gevonden. © JBMedia
De zoektocht naar de locatie van het gecrashte vliegtuigje in het Calandkanaal is maandagochtend rond 8 uur weer hervat. Daarbij is groot materieel ingezet. De sonarboot en de onderwaterdrone moeten de locatie van het wrak opsporen. De twee inzittenden zijn nog altijd niet gevonden.
Er wordt vanuit gegaan dat zij om het leven zijn gekomen bij de crash. Er is afgelopen nacht nog doorgezocht, maar door de stroming werd de zoektocht op een gegeven ogenblik gestaakt. Wel zijn er een aantal persoonlijke spullen gevonden. Of deze afkomstig zijn van de passagiers van het toestel, moet nog blijken.
Een boot van het Havenbedrijf voer zondag begin van de avond over het Calandkanaal ter hoogte van Hoek van Holland toen de bemanning brokstukken zag drijven. Ook was er een oliespoor op het water zichtbaar. De brokstukken zijn van een klein vliegtuig dat eerder vandaag was opgestegen in het noorden van Duitsland. Het had als eindbestemming een nog onbekende luchthaven in Frankrijk. Inmiddels zijn al tientallen kleine brokstukken gevonden.
De zoekactie wordt vanuit de Pistoolhaven gecoördineerd
De zoekactie wordt vanuit de Pistoolhaven gecoördineerd © Media TV

Onderwaterdrone wordt ingezet

De verkeersleiding van Rotterdam The Hague Airport kan niet achterhalen of er inderdaad vliegbewegingen zijn geweest op die plek of dat er een vliegtuig van de radar is verdwenen. De Veiligheidsregio bevestigt dat het om een klein vliegtuig gaat. Er wordt gezocht naar twee mogelijke inzittenden. Beroepsduikers hebben op 24 meter diepte gezocht. Daarbij wordt een onderwaterdrone met sonar gebruikt. Deze drone kan onder water objecten lokaliseren en registreren. De veiligheidsregio laat weten dat er zo veilig en gericht gedoken kan worden.
In dit omcirkelde gebied zijn de brokstukken gevonden.
In dit omcirkelde gebied zijn de brokstukken gevonden. © Google Maps
Aan de zoekactie deden veel hulpdiensten mee. Duikteams van de brandweer, de Kustwacht, de Zeehavenpolitie en boten van het Havenbedrijf zochten op de plek waar de brokstukken zijn gevonden. Ook een helikopter is ingezet bij de zoektocht.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar het vliegtuigongeluk.

Zoektocht gaat door

Ondanks de duisternis zou de zoektocht de hele nacht doorgaan. Toch werd de zoektocht vannacht vanwege een te sterke stroming gestaakt. Vanochtend is om 08:00 de zoektocht naar de twee vermisten weer op touw gezet. Scheepvaartverkeer is niet gestremd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl