Feyenoord nipt langs Willem II: 1-0

Feyenoord heeft zaterdag de eerste thuiswedstrijd van 2017 met veel moeite winnend afgesloten. In de eigen Kuip waren de Rotterdammers nipt met 1-0 te sterk voor Willem II door een goal van Jens Toornstra. Feyenoord blijft koploper in de eredivisie met acht punten voorsprong op Ajax, dat zondag in actie komt.
De thuisploeg begon direct vanaf het eerste fluitsignaal stormachtig aan de wedstrijd en zette Willem II met de rug tegen de muur. Het duurde echter tien minuten voordat de sterke start resulteerde in een grote kans: oog in oog met voormalig Feyenoord-doelman Kostas Lamprou schoof Nicolai Jorgensen de bal echter naast. Even later werden ook de bezoekers uit het niets gevaarlijk. Nota bene Jari Schuurman - de huurling van Feyenoord - wist vanaf zestien meter bijna te scoren voor Willem II na slordig balverlies van Dirk Kuyt.
Na een iets betere fase van de Tilburgers nam Feyenoord het initiatief halverwege de eerste helft weer over. Bijna kwamen de Rotterdammers op voorsprong, maar nadat Eljero Elia de bal met het nodige geluk voor zijn voeten kreeg stuitte hij op Lamprou. Diezelfde Elia had in de 32e minuut wel een belangrijk aandeel in de verdiende openingstreffer van Jens Toornstra. Een uitstekende voorzet werd op dito wijze binnen gekopt: 1-0.

De voorsprong werkte bevrijdend voor Feyenoord, want grote kansen op een tweede goal volgden in rap tempo. Met name Elia was dichtbij een verdubbeling van de marge, maar tot twee keer toe wist hij Lamprou niet te verschalken. Eerst schoof hij de bal naast uit de rebound na een hard schot van Jorgensen en op slag van rust nam hij de Griekse sluitpost zelf van buiten het strafschopgebied onder vuur.
In het tweede bedrijf verliep het moeizamer voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. Kansen werden nauwelijks gecreëerd en Willem II kreeg steeds meer het gevoel dat er iets te halen viel. Dat gevoel werd sterker nadat een doelpunt van Elia onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel en de Brabanders zelf bijna op gelijke hoogte kwamen via Elmo Lieftink, die uiteindelijk van dichtbij in de handen van Brad Jones kopte.
Feyenoord probeerde wel om het duel voortijdig te beslissen, maar een poging van doelpuntenmaker Toornstra leverde ook geen doelpunt op. Het zorgde voor een spannende slotfase in De Kuip, want Berghuis en Jørgensen hadden het vizier eveneens niet op scherp staan. Met invaller Bilal Basacikoglu in de ploeg verdienden de Rotterdammers bijna nog een strafschop. Desondanks trok Feyenoord toch aan het langste eind.