ROPARUN

Burgemeester Aboutaleb verwelkomt deelnemers: 'De Roparun kan invulling geven aan wat de overheid niet kan doen'

Burgemeester Aboutaleb beantwoordt vrijdag jouw vragen
Burgemeester Aboutaleb beantwoordt vrijdag jouw vragen © Rijnmond
Terwijl de deelnemers aan de Roparun op de Coolsingel in Rotterdam arriveren, vertelt burgemeester Aboutaleb hoe bijzonder hij het evenement vindt. Het is volgens hem veel meer dan een sportief evenement, veel meer dan een huldiging van Feyenoord of de marathon: "Er staat niemand langs de lijn die niet staat te wachten op iemand die geen verhaal heeft omtrent kanker."
Aboutaleb spreekt zich ook uit over de dure zorg in ons land. Om dat betaalbaar te kunnen houden, moet familie worden ingezet om zorgtaken over te nemen, vindt hij. Volgens Aboutaleb is Rotterdam al wel goed bezig, want de hele stad steekt vaak vrijwillig de handen uit de mouwen.
De Roparun is hiervan volgens de Rotterdamse burgemeester een goed voorbeeld: "Dit is een voorbeeld van sociale solidariteit. De Roparun brengt gemiddeld per jaar zo'n vier miljoen euro op in al die jaren dat ik het nu meemaak. En daar kunnen we een aantal voorzieningen mee financieren."

Zorg groeit alleen maar

"Het is onaardig gezegd, maar er zitten allerlei dingen in de samenleving waar de Roparun een geweldige, mooie invulling aan kan geven, waar de overheid dat niet kan doen. En dat is prachtig", vervolgt Aboutaleb zijn verhaal.
Veel inloophuizen en hospices geven juist aan dat ze het jammer vinden om altijd zo hun best te moeten doen om geld op te halen. Waarom kan dat niet via de overheid? "Ik denk dat een derde van de begroting van de overheid op dit moment zorg is", zegt Aboutaleb en hij voegt er aan toe dat de zorg komende jaren alleen maar meer geld gaat vragen. "Het gaat de komende tijd alleen maar groeien, omdat de technische mogelijkheden in de zorg alleen maar groter worden en beter worden. Gelukkig maar."

Inschakelen van familie en vrienden

Volgens Aboutaleb komen daarmee wel andere zaken in het gedrang: "We willen ook niet heel veel meer belasting betalen dan we nu aan het doen zijn. Dat betekent dat je uit de lengte of uit de breedte de zorg betaalbaar moet houden. Een van de belangrijkste manieren om dat te doen is toch het inschakelen van familie, vrienden, kennissen en omgeving erbij. Eenvoudige dingen als de maaltijd, de verzorging, de aandacht."
De Rotterdamse burgemeester verwijst daarbij naar zijn eigen situatie: "In mijn geval het nagelknippen van je vader. Ik doe dat met heel veel plezier. Het levert ook prachtig mooie gesprekken op tussen papa en mij. Ik denk dat het goed is om dat soort niet te medische zaken over te laten aan de mensen die zich daarvoor willen opwerpen."