nieuws

De onophoudelijke strijd tussen justitie en Volkert van der Graaf

Volgens justitie houdt de moordenaar van Pim Fortuyn zich niet aan gemaakte afspraken over zijn vrijlating
Volgens justitie houdt de moordenaar van Pim Fortuyn zich niet aan gemaakte afspraken over zijn vrijlating
Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn, staat maandag opnieuw voor de rechter. Justitie wil dat hij de cel weer ingaat, omdat hij zich niet aan de eisen van zijn voorwaardelijke vrijlating heeft gehouden. Het is niet voor het eerst dat Van der Graaf overhoop ligt met justitie. Dat begon al ruimschoots voor zijn voorwaardelijke vrijlating in 2014. Een overzicht:
16 maart 2012:
Volkert van der Graaf zit bijna tien jaar in de cel. Omdat in Nederland gevangenen vaak na tweederde van hun straf worden vrijgelaten, zal het niet lang duren voordat Van der Graaf voor de vrijlating in aanmerking komt. Hans Smolders, de oud-chauffeur van Fortuyn, wil die vrijlating voorkomen. Hij organiseert
, die in no-time door 40.000 mensen wordt ondertekend.
9 mei 2012: Ook de familie Fortuyn wil dat Volkert van der Graaf zijn complete straf uitzit. Marten Fortuyn stuurt een brief aan minister Opstelten waarin ook het proefverlof ter sprake komt. Het is gebruikelijk dat gevangenen voor hun (vervroegde) vrijlating op verlof mogen.
26 augustus 2012: Tijdens een verkiezingsdebat van RTL4 zegt VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte dat hij ‘het ondenkbaar’ vindt dat Van der Graaf ooit proefverlof krijgt.
29 november 2012: Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zegt dat Van der Graaf 'niet zomaar op proefverlof kan rekenen’.
02 oktober 2013: De Raad voor de Strafrechttoepassing vindt dat er toch proefverlof mogelijk moet zijn.
10 oktober 2013: Staatssecretaris Teeven blijft het proefverlof weigeren. Hij vindt het risico op ‘maatschappelijke onrust’ te groot. Een paar dagen later gaat Van der Graaf tegen dat besluit in beroep.
10 december 2013: Van der Graaf krijgt zijn zin: hij mag toch op proefverlof. Het is volgens de Raad van Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming de beste manier om de moordenaar van Fortuyn voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Dat zijn vrijlating voor maatschappelijke onrust kan zorgen, is volgens de commissie minder belangrijk dan het belang van Van der Graaf. Teeven ziet toch nog wat uitkomsten.
20 januari 2014: Staatssecretaris Teeven meldt dat Van der Graaf op proefverlof is geweest. De familie Fortuyn is onaangenaam verrast. Zij zouden van te voren op de hoogte worden gesteld, maar dat is niet gebeurd.
28 januari 2014: Justitie kondigt onderzoek aan naar de psychische toestand van Van der Graaf. Het onderzoek is bedoeld om te bepalen of het wel verantwoord is om hem vrij te laten. Zo wordt er gekeken naar het risico op herhaling.
26 maart 2014: Volkert van der Graaf komt op 2 mei op vrije voeten. Dan zit twee derde van zijn celstraf erop. Volgens de gevangenis zijn er geen gronden om hem niet vrij te laten. Er zijn wel voorwaarden aan de vrijlating. Van der G. krijgt een enkelband. Hij mag niet in Rotterdam, Den Haag of Hilversum komen. Hij moet regelmatig in gesprek met de reclassering en mag niet in de media komen.
2 mei 2014: Volkert van der Graaf is weer vrij. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. In het centrum van Rotterdam lopen ongeveer 200 mensen mee in een protestmars tegen de vrijlating van Volkert van der Graaf.
11 juli 2014: Van der Graaf vindt dat hij veel te streng wordt behandeld, door alle eisen die zijn gesteld aan zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij spant een kort geding aan.
30 juli 2014: De rechtbank in Den Haag stelt Van der Graaf in het gelijk. Hij mag onder andere weer naar Rotterdam. Ook hoeft hij niet langer een enkelband te dragen.
19 februari 2016: In een tweede rechtszaak bepaalt de rechtbank dat Van der Graaf ook niet langer psychisch behandeld hoeft te worden. Justitie vindt dat Van der Graaf nog niet is uitbehandeld, maar daar zijn de rechters het niet mee eens.
11 maart 2016: Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter over de bezoeken aan de psychiater en psycholoog.
29 maart 2016: De rechtbank in Den Haag besluit in een kort geding dat Van der Graaf weer terug moet naar de psycholoog.
25 mei 2016: In een kort geding wordt besloten dat Van der Graaf ook weer in gesprek moet met de reclassering. Van der Graaf komt daar wel, maar houdt de kaken op elkaar. De rechter wijst Van der Graaf erop dat in de voorwaarden staat dat hij contact heeft met de reclassering.
13 december 2016: Justitie wil dat Van der Graaf weer terug naar de gevangenis gaat, omdat hij zich nog steeds niet aan de voorwaarden van zijn vrijlating houdt. De advocaat van Van der Graaf snapt daar niets van. Hij zegt dat zijn cliënt zich wel aan alle voorwaarden houdt.
17 januari 2017: De geplande rechtszaak tegen Volkert van der Graaf gaat niet door. Een grote stroomstoring in Amsterdam gooit roet in het eten. Door de storing rijden de treinen niet. Als justitie voorstelt Van der Graaf op te halen, is hij onbereikbaar. Omdat de aanwezigheid van Van der Graaf volgens de rechter noodzakelijk is, wordt de zaak uitgesteld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl