VLIEGTUIG

Bergingsbedrijf: Kan nog weken duren voordat gecrashte toestel is teruggevonden

Hulpdiensten zoeken in het water naar mogelijke overlevenden en meer brokstukken.
Hulpdiensten zoeken in het water naar mogelijke overlevenden en meer brokstukken. © Port of Rotterdam
De zoektocht naar het vliegtuigje dat zondag gecrasht is in het water bij Hoek van Holland gaat dinsdag de derde dag in. Van het toestel zijn alleen nog een oliespoor en wat kleine brokstukken gevonden. Volgens Maurice Krul van duik- en bergingsbedrijf W. Smit kan het zomaar nog weken duren voordat het toestel gevonden is.
Het bedrijf is nog niet betrokken bij de zoektocht naar het toestel en de twee inzittenden. "Maar dat kan nog", legt Krul uit. "Als ze een indicatie hebben van waar het toestel mogelijk ligt, dan worden wij er misschien bijgehaald."
Op dit moment wordt met sonarapparatuur een beeld gemaakt van de bodem van het Calandkanaal. "De zoektocht is lastig. Je hebt met zoveel factoren te maken, zoals diepte en stroming", gaat Krul verder. "Daarnaast heeft het de afgelopen dagen ook nog geregend, dus dat komt er ook nog eens bij."
De zoektocht begint op de plek waar het oliespoor en de brokstukken gevonden zijn. Krul: "En van daaruit wordt het gebied dat je onderzoekt steeds groter."
Het maakt volgens Krul nauwelijks uit of je zoekt naar een auto onder water of een vliegtuig. "Maar omdat het om een ultralight vliegtuig gaat, is het wel wat vatbaarder voor stromingen. Maar hoe groot het gebied is dat doorzocht moet worden kan ik niet inschatten. Maar hoe groter het is, hoe langer de klus gaat duren. Het kan in een paar dagen gebeurd zijn, maar het kan ook zomaar weken duren."