nieuws

Justitie eist elf jaar cel voor dodelijke schietpartij in Dordrecht

Als het aan justitie ligt gaat de verdachte van een dodelijke schietpartij in Dordrecht elf jaar de gevangenis in. De schietpartij vond plaats op 5 mei 2016 in de Merwedestraat. Een 38-jarige Dordtenaar kwam ter plekke om het leven.
De verdachte is een 28-jarige man. Hij heeft bekend, maar zegt dat hij handelde uit noodweer. De Dordtenaar kwam op hem af met een machinegeweer. "Ik had geen keuze. Het was hij of het was ik."

Onbetrouwbaar

Justitie gaat niet mee in het zelfverdedigingsverhaal en vindt de verklaringen van de verdachte onbetrouwbaar. Zo komen zijn verhalen niet overeen met verschillende getuigenverklaringen. Hij koos volgens de officier duidelijk de aanval.
Zowel justitie als de rechter vroegen zich af waarom verdachte niet is weggereden toen hij de man met het wapen zag. Zelf zegt hij daarover: "U hebt het niet beleefd zoals ik. Alles ging in een fractie van een seconde."

Langlopend conflict

Onduidelijk blijft wat de aanleiding is van de schietpartij. De politie liet eerder weten uit te gaan van een langlopend conflict. Volgens de verdachte is hier geen sprake van, omdat hij het slachtoffer amper kende.
De zaak vond plaats in de extra beveiligde zaal van de rechtbank in Rotterdam. Er werd gevreesd voor wraakacties. De rechtbank doet over twee weken, op 6 februari, uitspraak.