nieuws

Betere behandeling kinderleukemie dankzij nieuw onderzoek

Erasmus MC Ziekenhuis
Erasmus MC Ziekenhuis © Tom van Vark
Een zeldzame en vaak dodelijke vorm van kinderleukemie kan voortaan beter worden behandeld dankzij genetisch onderzoek van het Erasmus MC-Sophia en buitenlandse experts, meldt het Rotterdamse ziekenhuis maandag.
De onderzoekers gebruikten nieuwe technieken om het genetisch materiaal te analyseren van kinderen met zogenoemde megakaryocytaire leukemie. Dat is een uiterst zeldzame vorm van bloedkanker die alleen voorkomt bij jongeren.
Bij slechts 40 tot 50 procent van de patiënten zou momenteel een goede behandeling mogelijk zijn. ''Het onderzoek stelt artsen in staat deze groep te herkennen en te behandelen met chemotherapie zonder beenmergtransplantatie'', aldus het Erasmus MC.

Slechte vooruitzichten

Dankzij het onderzoek kunnen patiënten met slechte vooruitzichten ook sneller worden herkend. Dan kan eerder worden besloten om bijvoorbeeld te stoppen met chemotherapie en een beenmergtransplantatie uit te voeren.
Onderzoekers hebben ook goed nieuws voor zo'n 10 procent van de patiënten. Hun vooruitzichten zijn dankzij een genetische mutatie zó goed dat ze waarschijnlijk minder chemotherapie nodig hebben dan andere kinderen met de ziekte.
300 terabyte
De medici verzamelden tijdens hun onderzoek een enorme hoeveelheid aan erfelijk materiaal van patiënten. Het gaat volgens het Rotterdamse ziekenhuis naar schatting om ongeveer 300 terabye (300.000 gigabyte) aan informatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl