MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Even gluren in het voor renovatie gesloten museum Boijmans: honderden gaten in muren en plafonds

Hier hingen schilderijen
Hier hingen schilderijen © Esther Schalkwijk
Wie nu in museum Boijmans van Beuningen komt, kent het niet meer terug. Het monumentale pand wordt flink onderhanden genomen: maar liefst 5700 strekkende meter asbest is al uit het museum verwijderd. Het is de eerste mijlpaal van het renovatietraject dat nog zeker tot 2029 gaat duren. "Dit is de grootste asbestsanering in Rotterdam ooit."
In alle tentoonstellingszalen zie je forse gaten in de muur. Achter de schilderijen zitten luchtkanalen waarvan de buizen waren afgesmeerd met asbestcement. In 1934 was dat nog heel gebruikelijk. Zo'n 400 duizend kilo asbesthoudend materiaal is inmiddels uit de muren en plafonds van het gebouw gehaald.
Zo'n 35 vaklieden zijn meer dan een jaar bezig geweest om al het asbesthoudend materiaal uit het pand te verwijderen. Het blijkt een enorme klus te zijn om al het asbest zorgvuldig te verwijderen, op een manier waarop het monumentale pand zo min mogelijk wordt beschadigd. Het duurt daarom allemaal langer dan initieel ingeschat.
Verslaggever Esther Schalkwijk neemt een kijkje in het gesloten museum:
Zo ziet museum Boijmans er nu uit
De asbestsanering wordt in juni afgerond. Daarna kan er verder gewerkt worden aan de noodzakelijke renovatie van het museum. De brandveiligheid in het museum is onvoldoende en dat probleem moet worden aangepakt. Voor de vakmensen die werken aan het pand, is de verbouwing een bijzondere klus.
"Het is een eer om aan zo'n gebouw te mogen werken. Het geeft veel voldoening dat het project nu tegen z'n einde loopt. Zulke bijzondere projecten zijn er maar weinig", vertelt Sjors van Gorp van sloopbedrijf Van Liempd.
Het ontwerp voor de totale renovatie wordt nog opgetekend. De definitieve plannen moeten in 2023 af zijn en dan mag de Rotterdamse gemeenteraad erover beslissen. Het is wel zeker dat er straks niet een totaal ander museum komt te staan, legt projectmanager Hiddo den Hartog uit. "Het monument blijft het monument. Het museum blijft vooral zoals het nu is. Dat is de waarde die we moeten én willen behouden." In het ontwerp wordt de entree verruimd en komt een buitenplaats met daaronder de toegang naar een logistiek centrum. Ook moet er meer openheid naar de stad en het park komen.
Ook deze zaal is flink onder handen genomen
Ook deze zaal is flink onder handen genomen © Esther Schalkwijk
Wethouder Kasmi van Cultuur was bij de presentatie van de voorlopige verbouwingsplannen in november al erg enthousiast. "Het is een toekomstgerichte renovatie, die de topcollectie verdient en waar zowel de bezoeker als het museum de voordelen van gaan merken. Met de bijbehorende impuls aan het Museumpark krijgen we er een prachtig stukje nieuw Rotterdam bij.”
Het renovatiebudget is maar liefst 223 miljoen euro. De renovatie moet in 2029 af zijn. Eerder werd nog uitgegaan van een opening in 2026. Dat betekent dat Museum Boijmans van Beuningen maar liefst tien jaar gesloten is.
| Foto:
| Foto: