POLITIE

Extra deskundige bekijkt dodelijk ongeval motoragent Arno de Korte

Agenten salueren bij de onthulling van de gedenksteen
Agenten salueren bij de onthulling van de gedenksteen © Rijnmond
Een onafhankelijk deskundige gaat het fatale incident onderzoeken waarbij motoragent Arno de Korte omkwam. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald. Dit gebeurt op verzoek van de advocaat van de verdachte, die twijfels heeft over de huidige analyse van het ongeluk.
De Rotterdamse motoragent Arno de Korte werd op 7 juli 2021 doodgereden op de Waalhavenweg in Rotterdam door een vrachtwagenchauffeur. Edwin M.(46) uit Melissant zegt dat hij niet op tijd kon remmen voor een verkeerscontrole.
De technische politie heeft berekeningen gemaakt waaruit zou blijken dat de chauffeur genoeg tijd had om te remmen, maar juist zijn snelheid verhoogde en na de botsing is doorgereden. Dat is met name gebaseerd op de zichtbare verkeerslussen op het wegdek.
Advocaat Timmermans heeft andere berekeningen gemaakt over de snelheid en afstand tussen de motor en vrachtwagen. Hij concludeert dat zijn cliënt ‘in een fractie van een seconde een verkeerde beslissing heeft gemaakt’. De advocaat zegt weinig vertrouwen te hebben in het onderzoek van de technische recherche, onder meer omdat er steeds een andere botsplek wordt genoemd.

Doodslag of moord

De rechtbank gaat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) benaderen voor een onafhankelijke deskundige die alle gegevens gaat bekijken. Wel is de rechtbank van mening dat er voorlopig voldoende bewijs is tegen de vrachtwagenchauffeur. Hij zit vast op verdenking van doodslag: hij zou Arno de Korte opzettelijk hebben aangereden.
Justitie wil zelfs van moord spreken, omdat Edwin M. eerder zou hebben gezegd dat hij bij een volgende controle een politieman zou doodrijden. In 2015 reed M. een motoragent aan die daarbij een arm verloor.
Onlangs werd de naam van Arno de Korte vereeuwigd op een gedenksteen bij politiebureau Doelwater in Rotterdam. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is in september. Tot die tijd houdt justitie de vrachtwagen van de verdachte in beslag, voor eventueel verder technisch onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl