UITDAGING

Joseph zwemt van Zwitserland naar Hoek van Holland: ‘Compensatie voor mijn kantoorbaan’

Joseph Hess gaat van Zwitserland naar Hoek van Holland zwemmen in 25 dagen | Foto: University of Applied Science Mittweida in cooperation with recCRAFT Productions |
Project: SWIM4SCIENCE | Creative Director: Moritz Rüger
Joseph Hess gaat van Zwitserland naar Hoek van Holland zwemmen in 25 dagen
Hoe gek moet je zijn om de hele Rijn af te zwemmen? Duitser Joseph Hess (34) doet het. Zaterdag start hij in Zwitserland en 25 dagen later hoopt hij in Hoek van Holland te zijn. Voor de 'adrenalinerush', want Joseph zoekt naast zijn kantoorbaan graag het avontuur op. En als het hem lukt om 1.235 kilometer in 25 dagen te zwemmen, zou dat ook nog eens een record zijn.
Eerder zwom Joseph al van Corsica naar Sardinië en van Europa naar Afrika door de Straat van Gibraltar, maar dit wordt zijn langste afstand ooit. Hij gaat te water in het Zwitserse meer Lai da Tuma, om vervolgens via Duitsland de hele Rijn af te zwemmen.
De route die Joseph al zwemmend zal afleggen
De route die Joseph al zwemmend zal afleggen © Privé
In het dagelijks leven werkt Joseph voor de Technische Universiteit van Chemnitz en begeleidt hij studenten en startupprojecten. "Met deze kantoorbaan werk ik acht tot twaalf uur per dag. Om dat te compenseren zoek ik een adrenalinerush", vertelt Joseph.

Erasmusbrug flinke uitdaging

De organisatie van het zwemavontuur ging niet zonder slag of stoot. Joseph wil het liefst onder de Erasmusbrug in Rotterdam door zwemmen, net als Ernst Bromeis in 2014 deed tijdens zijn Rijnmarathon. Ruim een jaar vocht Joseph voor toestemming, maar helaas. Overigens moest Ernst destijds het water een stukje verderop ook verlaten. Het is officieel verboden om te zwemmen in een vaarweg.
De oplossing voor Joseph: hij stopt op dag 24 in Lekkerkerk, om met de auto door te rijden naar de Berghaven in Hoek van Holland, waar hij nog een laatste stukje zwemt.
Joseph zwemt acht tot tien uur per dag. 's Nachts slaapt hij in een camper. Tijdens zijn tocht wordt hij geobserveerd door vier onderzoeksteams die kijken wat het effect is van deze extreme sport op het menselijke lichaam. "Ik vroeg mezelf af welke afstand ik aan zou kunnen, wat is de grens? De onderzoekers houden mij goed in de gaten tijdens het zwemmen. Ik heb bijvoorbeeld een sportpsycholoog die mij begeleidt bij eventuele emotionele of motivatieproblemen tijdens de uitputtingsslag."
Heidi, de vrouw van Joseph, is trouwens niet heel blij met dit hele avontuur. "Ik probeer het gespreksonderwerp 'zwemmen' te vermijden bij haar, dat is de tactiek", lacht Joseph. "Ook zijn we allebei druk en weinig thuis. Dat helpt ook."
Joseph Hess
Joseph Hess © Privé