SPARTA

Laros en Nijkamp in Podcast Sparta: 'We zijn een voorbeeld voor andere eredivisieclubs'

Manfred Laros in Podcast Sparta
Manfred Laros in Podcast Sparta © Rijnmond
Hoe vormt de selectie van Sparta zich voor een nieuw seizoen eredivisie, wat verwijt Manfred Laros zichzelf bij het vertrek van Henk van Stee en is er commercieel meer te halen voor Sparta? De nieuwe Podcast Sparta van woensdag heeft een sterke bezetting: naast Frank Stout, Ruud van Os en Anton Slotboom zijn namelijk Manfred Laros en technisch directeur Gerard Nijkamp te gast. Zij vinden Sparta op commercieel gebied een voorbeeld voor andere clubs van gelijke grootte.
Met de twee gasten wordt vooral vooruit gekeken op het komende seizoen. Sparta speelde zich in de laatste speelrondes miraculeus en rechtstreeks naar nog een jaar eredivisie. “De prioriteit is het samenstellen van een eredivisiewaardige selectie,” zegt Laros. Daarnaast zijn de bestuursleden nu druk bezig met het verbouwen van het trainingscomplex Nieuw Terbregge en het vervangen van het kunstgrasveld.
Nijkamp neemt uitgebreid de tijd om de huidige selectie door te nemen. Aaron Meijers krijgt een nieuw contract, Adrián Dalmau vertrekt en er zijn nog een hoop vraagtekens. Die zijn stuk voor stuk te lezen in het onderstaande bericht. Ook heeft hij goede hoop dat de Canadees international Charles Andreas Brym, onlangs gekocht van FC Eindhoven, uiteindelijk een hoop geld gaat opleveren voor Sparta.
Laros kreeg in deze podcast ook de ruimte om te reageren op de felle kritiek van Hugo Borst op zijn beleid. Borst is niet blij met Laros als directeur, vindt dat hij kwaliteiten mist, geen people manager is en dat het vertrek van Henk van Stee hem te verwijten valt. "Hetgeen wat ik mezelf verwijt, is dat ik eerder het gesprek aan had moeten gaan met Van Stee," zegt Laros.
Het vertrek van Van Stee werd ingeluid met een ruzie tussen de twee. Laros gaf hem een officiële waarschuwing voor het uiten van kritiek in het Algemeen Dagblad. Daarbij zouden lelijke woorden zijn gevallen. Laros: "Een waarschuwing geven gebeurt nooit in een prettig gesprek. Het werd opgepakt met veel teleurstelling en wat vervelende woorden over een weer. Van Stee liep het gebouw uit." Het naar elkaar schreeuwen nuanceert Laros. "Het ging met bepaalde emoties. Normaal drink je de volgende dag een kop koffie, maar hij kwam niet meer terug." Van Stee meldde zich ziek na dit gesprek.
Laros erkent dat hij iets makkelijker werkt en meer op één lijn zit met de huidige technisch directeur Nijkamp. "Ik neem het wel op voor Van Stee, want daar heb ik prima mee gewerkt. Het heeft wel met regelmaat geknetterd tussen ons."
Nijkamp kwam zelf kort nog even terug op het vertrek van Henk Fraser. De trainer van Sparta vertrok omdat hij zich solidair verklaarde aan zijn weggestuurde assistent Alexander Rankovic. "Ik heb echt geprobeerd hem te behouden. In onze korte tijd samen kwam ik echt dichtbij hem en ik wilde dat hij Sparta via de voordeur zou verlaten."

Kan Sparta commercieel meer halen?

In de podcast ging het ook over de economische waarde van Sparta. Supporter Slotboom denkt regelmatig hardop dat er uit de naam Sparta meer te halen valt. Volgens Laros doet Sparta het erg goed in vergelijking met andere clubs in het rechterrijtje. "Er is de laatste jaren een stijgende lijn te ontdekken. Het belangrijkste is dat je drie jaar achter elkaar eredivisie speelt. Bij een promotie neem je contracten uit de Keuken Kampioen Divisie mee. Komend seizoen maken we een nieuwe stap, vooral dus omdat we in de eredivisie blijven."
Volgens Laros is het niet nodig om het commerciële beleid eens grondig door te lichten, iets wat Borst opperde in de vorige podcast. Laros: "We zijn juist een voorbeeld voor het binnenhalen van inkomsten in vergelijking met clubs om ons heen. Als je nu nog wil groeien, moet je onze faciliteiten uitbreiden."
Ook maakt volgens Laros het spelersbudget een groei door. Hij duidt het in cijfers: "We zaten op een spelersbudget van 4,1 miljoen en wilde er per jaar 3 ton bijdoen. Voor het coronajaar zaten we op 4,4 miljoen. Dat wilden we houden, maar we zijn toch naar 4,7 gegaan. Nu gaan we naar 5,0."
In de ruim een uur durende podcast komt nog veel meer voorbij over Sparta. Waarom speelt Jong Sparta volgend jaar in Maassluis, waar gaat het eerste elftal precies trainen, wat zijn de kwaliteiten van nieuwkomer Charles-Andreas Brym en hoe ziet het oefenprogramma en de open dag eruit? Het was dit keer weer een podcast op camera. Kijk hier naar de volledige podcast.