POLITIEK

Vijf dingen die je moet weten over het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam

Deze partijen gaan aan de slag in de Rotterdamse politiek
Deze partijen gaan aan de slag in de Rotterdamse politiek © Rijnmond
Rotterdam krijgt een bestuur van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk. Over de plannen van de coalitie voor de komende jaren is nog weinig bekend, want het coalitieakkoord wordt pas vrijdag gepresenteerd. Er zijn al wel veel vragen en er is kritiek. Dit zijn voor nu de vijf belangrijkste punten.

1. Van de negen wethouderskandidaten is er maar één vrouw. Hoe kan dat?

Toen de namen van de wethouderskandidaten bekend waren, was er direct veel discussie. Van sociale media tot in de gemeenteraad. Alle partijen die in het nieuwe college zitten, vinden één vrouw ook te weinig.
Vincent Karremans van de VVD: "We wilden juist veel vrouwelijke kandidaten in het selectieproces bij mijn partij. We hebben veel vrouwen gevraagd om zich kandidaat te stellen. Maar één heeft dat gedaan en die trok zich later alsnog terug." Veelgehoorde argumenten zijn volgens Karremans dat ze geen andere baan willen of dat het niet past in hun huidige gezinsleven. Ook is de afrekencultuur in de politiek een argument om het niet te doen.
Ook Faouzi Achbar van Denk zegt dat er bij zijn partij vrouwelijke kandidaten waren, maar dat ze uiteindelijk niet wilden. "Ik vind het oprecht jammer." Leefbaar Rotterdam kreeg ondanks advertenties om te solliciteren geen vrouwen als kandidaat. "De selectiecommissie heeft uiteindelijk op beschikbaarheid, kennis en ervaring gekozen. Spijtig genoeg heeft dat geen vrouwelijke kandidaat opgeleverd", aldus de partij.
D66-wethouder Chantal Zeegers vindt het een teleurstelling dat het niet gelukt is meer vrouwen aan te trekken. "Maar het is echt een gezamenlijk probleem. Elke partij wilde het, maar uiteindelijk is het toch niet gelukt".

2. Hoe zit het met de bestuurlijke ervaring van de wethouderskandidaten?

Het gaat om een mix van ervaren wethouders en kandidaten met weinig of geen bestuurlijke ervaring. Leefbaar zet twee oud-wethouders in en zet een financieel specialist op financiën. Denk en de VVD kiezen voor een jongere kandidaat met minder of geen bestuurservaring.
Enes Yigit van Denk zit bijvoorbeeld pas vier jaar in de politiek, maar is volgens Faouzi Achbar de juiste man voor een portefeuille met armoedebestrijding, schuldenaanpak en taal. "Hij heeft een enorme aansluiting bij Rotterdammers op straatniveau. Hij heeft op zijn socialemediakanalen een groot bereik. Juist op thema's zoals armoede en schuldenhulp, wat voor velen nog een taboe is, weet hij dat straks te doorbreken."
Vincent Karremans ziet de mix van jong en oud, ervaren en minder ervaren als een voordeel. "Ik denk dat het misschien wel het jongste college ooit is. Vier van de negen wethouders zijn jonger dan veertig jaar. Ik denk dat dat ook belangrijk is. Jonge mensen kijken toch op een andere manier naar problemen en uitdagingen in de stad."

3. Wat is er bekend over de verdeling van de portefeuilles?

Alle partijen zijn blij met de portefeuilles die ze hebben binnengehaald en zeggen dat er een goede verdeling is gemaakt in de zware onderwerpen en de voor partijen belangrijke standpunten.
Zo worden de posten in Rotterdam verdeeld
Zo worden de posten in Rotterdam verdeeld © Rijnmond
D66 pleitte in de campagne voor het versnellen van de aanpak van verduurzaming. Ook was er de oproep om meer huizen te bouwen en de bestaande woningen beter te isoleren. De partij van Chantal Zeegers krijgt nu de portefeuilles klimaat en bouwen. Collega Saïd Kasmi kan aan de slag met voor D66 belangrijke onderwerpen als cultuur en onderwijs.
Denk-wethouders worden verantwoordelijk voor de aanpak van discriminatie, inclusiviteit, armoede en taal. Zaken die voor hun achterban belangrijk zijn. De VVD blijft verantwoordelijk voor schoon, heel en veilig, maar krijgt nu ook mobiliteit. En de verbetering van Zuid, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, komt ook bij ploeg van Karremans terecht, net als werk en inkomen.
Leefbaar heeft veiligheid altijd als speerpunt, maar is dik tevreden met Karremans op die positie. De partij van Simons krijgt nu juist de zware portefeuille van financiën. Leefbaar zegt met Gerben Vreugdenhil daar de juiste persoon voor te hebben. En haven en economie komen voor rekening van Simons.. Ook (jeugd)zorg gaat naar Leefbaar. Met alle bezuinigingen van het Rijk is dat een zware post.

4. Wie van de partijen is het best uit de onderhandelingen gekomen?

Alle partijen geven aan dat ze erg blij zijn dat ze wethouders hebben voor onderwerpen die voor de partij erg belangrijk zijn. Maar hoeveel geld en aandacht er straks naar een onderwerp toegaat, is nu nog niet te zeggen. Het coalitieakkoord is nog geheim. Pas vrijdagmiddag is de presentatie ervan en dan weten we de details.

5. Een aantal raadsleden wordt mogelijk wethouder. Wat betekent dat voor de fracties in de gemeenteraad?

Bij Leefbaar zullen de plekken van Simons en Vreugdenhil vrijkomen voor Caroline Aafjes van Aalst en Thomas Roskam. Erik Verweij neemt de raadszetel van Karremans over en op de plek van Chantal Zeegers in de raadszaal komt Fatih Elbay. Bij Denk komen Serkan Soytekin en Elika Rehimzadeh in de raadsfractie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl