GERECHTSHOF

Geen cel maar taakstraf voor drugsuithalers: 'Dit is een enorme domper'

Uithalers op de Maasvlakte
Uithalers op de Maasvlakte © Rijnmond
Zeven mannen die begin dit jaar werden opgepakt op de Rotterdamse Maasvlakte, hoeven toch niet de cel in. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat ze daar probeerden cocaïne uit zeecontainers te halen. Het Gerechtshof acht dat niet bewezen en heeft ze daarom in hoger beroep een taakstraf gegeven. De uitspraak is een gevoelige nederlaag voor het OM, dat spreekt van een 'enorme domper'.
Hoe het Gerechtshof in hoger beroep tot deze veroordeling kwam en waarom het OM zo teleurgesteld is, leggen we hieronder uit. Het heeft alles te maken met de 'uithalerswet'.
Tot vorig jaar kregen zogenoemde drugsuithalers een boete of gebiedsverbod als ze zonder drugs op een haventerrein werden betrapt. Op 1 januari van dit jaar ging een nieuwe uithalerswet in werking. In die wet is het zo geregeld dat verdachten strenger aangepakt kunnen worden.
In eerste instantie kregen de zeven mannen dan ook zwaardere straffen, hoger dan een een boete of gebiedsverbod. De Rotterdamse rechtbank legde eind februari namelijk drie tot zes maanden celstraf op.
Toch vond het OM die straffen te laag en ging bij het Gerechtshof in hoger beroep. Daar werd tot zeventien maanden celstraf en een jarenlang toegangsverbod tot Nederlandse havens geëist. De advocaten van de verdachten vonden dat bizar hoog, zeker voor jongens die voor het eerst op een terminal worden betrapt.
Het Gerechtshof geeft de advocaten daarin gelijk, ook omdat niet kan worden bewezen dat de verdachten zich met criminele zaken bezighielden. Het oordeel luidt nu: negentig uur taakstraf plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Dit zou genoeg moeten zijn om andere mensen die ongevraagd de haventerminal bezoeken af te schrikken.

Teleurgesteld

Het Rotterdamse OM is teleurgesteld, zegt een woordvoerder: "We doen er alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Hogere straffen hadden daar zeker bij kunnen helpen. Maar de uitspraak betekent niet dat uithalers nu vrij kunnen rondlopen op haventerreinen, want de wet blijft nog steeds van kracht."
De woordvoerder benadrukt dat daar ongevraagd rondlopen verboden blijft en nog altijd kan leiden tot een strafblad met gevolgen voor de rest van hun leven. "Daar willen we deze jongens tegen beschermen. Ook omdat deze criminele wereld geen genade kent.”

Blij

De Rotterdamse advocaat Winston de Brouwer stond één van de verdachten bij. Hij is opgelucht: "Ik ben blij dat het Hof zich niet heeft laten meeslepen door de waan van de dag. Het OM heeft met de hoge strafeisen haar hand overspeeld en geen rekenschap gegeven van de bedoelingen van de Tweede Kamer. Het OM is daar nu voor op de vingers getikt."
In de praktijk zag De Brouwer de negatieve effecten van de hoge strafeisen. "Waar die jongens eerst 2.000 euro van hun opdrachtgever kregen als ze werden gepakt, krijgen ze nu al 5.000 euro vanwege het hogere risico. Dat maakt het uithalen voor deze jonge jongens alleen maar aantrekkelijker. Dat verdienen ze niet als pizzakoerier hoor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl