RECHTSZAAK

Rechter: politie zat fout, Dordtse vader en zoon die vochten met agenten krijgen geen straf

Volgens de rechter zijn agenten met het geweld begonnen
Volgens de rechter zijn agenten met het geweld begonnen © Archief
Een 46-jarige Dordtenaar en zijn 19-jarige zoon gaan vrijuit voor hun betrokkenheid bij een hevige vechtpartij met drie agenten. De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat de politie op sinterklaasavond 2020 met het geweld begon en dat de agenten na afloop een racistische term, het n-woord, buiten het verslag wilden houden. Eén van de agenten schold het tweetal uit met die term. Vanwege de belediging, het politiegeweld en het gemankeerde verslag verklaart de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. Dat betekent dat er geen straf wordt opgelegd.
Eerder eiste het Openbaar Ministerie vier maanden cel tegen de vader en een werkstraf tegen de zoon. Tijdens de rechtszaak was op videobeelden te zien hoe een kluwen vechtende mensen op de avond van 5 december 2020 over een grasperkje in de Dordtse Beekmanstraat rolt. Vanuit de kant van vader en zoon wordt bijvoorbeeld een vliegende karatetrap uitgedeeld naar een agent.
Het incident begint als een vriend van de vader over een laag hekje valt. Volgens de rechtbank gebeurt dat na een onnodige duw van een politieagent en gaat deze over de schreef. Ook is te horen hoe er op racistische wijze wordt gescholden. "Zonder deze videobeelden, hadden we dit nooit geweten. De rechtbank kan niet aan de conclusie ontkomen dat dit doelbewust niet is opgeschreven", zei de rechter daarover. De beelden werden opgenomen door een camera die hing in de portiek van een appartementencomplex bij het grasveldje.

Verschillende lezingen

Over wie er over de schreef gingen, verschilden de lezingen tijdens de rechtszaak. De twee partijen wezen allebei naar elkaar als agressor. Vader en zoon verklaarden alleen maar te willen sussen toen hun vriend over het hekje viel. "De politie dient met respect te worden behandeld en dient ongestoord haar belangrijke taak te kunnen uitoefenen. Wat dat betreft was de inmenging van verdachte niet gepast", zegt de rechter.
Over de rol van de politie en het Openbaar Ministerie, oordeelt de rechter: "Bij dit incident is een combinatie van verkeerde inschattingen en fouten in de keuzes die zijn gemaakt. De racistische uitlatingen en de mate van geweld wegen hierin zwaar. De agent heeft de man bij de arm gegrepen en deze verzet zich niet. Het is niet nodig dat hij tegen de grond wordt gewerkt. Dat lijkt de aanleiding te zijn voor de situatie die daarna volledig is geëscaleerd."
Het geweld op sinterklaasavond ving aan toen een bezoeker van de vader duidelijk aangeschoten de woning op de Dordtse Staart verliet. Als de agenten tegelijkertijd arriveren vanwege een melding van een langdurig blaffende hond in de buurt, begint de bezoeker zich te bemoeien met hun werk. Er ontstaat een woordenwisseling, waarbij de twee vrouwelijke agenten de zaak met een grapje proberen te kalmeren. Als de beschonken bezoeker de mannelijke agent een 'paardenlul' noemt, wordt hij aangehouden en slaat de vlam in de pan.
De vader en zoon zijn inmiddels ook buiten en laten hun ongenoegen blijken als hun bezoeker over het hekje valt. Duwen en trekken wordt al snel vechten. De agenten verklaren later nog nooit zoveel geweld te hebben meegemaakt. Eén agente verklaarde voor de rechter tijdens haar slachtofferverklaring voor haar leven te vrezen als ze wordt gewurgd. Ze kan ontzet worden door haar collega.

Eerlijke behandeling

De rechtbank had in het vonnis weinig goeds over voor het optreden van politie en het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. "Door het handelen van de politie en het OM is op grove wijze het recht van de verdachte op een eerlijke behandeling van zijn zaak in het gedrang gekomen. Achtereenvolgens door het toepassen van buitenproportioneel geweld, het doen van racistische uitlatingen en pas na herhaaldelijk aandringen van de verdediging werd er nader onderzoek gedaan naar de uitlatingen die op de camerabeelden zijn te horen. Hier worden meerdere normen geschonden. Het geweld en het proberen te verhullen van de werkelijkheid raken de kern van het strafproces."
Het incident laat diepe sporen na aan beide kanten. Zo hebben de agenten lange tijd thuis gezeten en lieten ze weten nooit eerder zo agressief te zijn aangevallen. De veroordeelde agent liet al eerder weten spijt te hebben van het schelden en zegt te hebben geleden onder de vele publiciteit die het incident kreeg. Volgens hem bleven de heftige aanvallen van vader en zoon onderbelicht. Daar had de rechtbank wel begrip voor. "We hoorden in hun verklaringen hoe heftig de avond ook is geweest voor de agenten." Mede daarom hebben de vader en zoon geen recht op smartengeld.