OPMERKELIJK

Tandsteen waar je vrijwillig voor kiest: tandenfee Eliza plaatst 'toothgems' voor een schitterende lach

Toothgems
Toothgems © Roffagems
Tandsteen is normaliter iets wat je juist laat verwijderen bij de tandarts, maar voor deze soort kiezen mensen vrijwillig. We hebben het over 'toothgems', glimmende steentjes die op de tanden worden geplakt voor een stralende lach. De Rotterdamse Eliza Melachropoulos was op slag verliefd op deze tandjuwelen, begon haar eigen zaak en heeft nu aan de lopende band klanten.
Op basis van de stijgende zoekresultaten, voorspelde het sociale mediaplatform Pinterest al dat 'toothgems' hét ding zouden zijn in 2022. Maar een trend kunnen we het niet noemen, want het versieren van je tanden gaat al terug naar de tijd van de Maya’s. Een comeback of nooit weggeweest: in Rotterdam zijn toothgems in ieder geval hot.

'Ik voel me kaal zonder'

Ook Eliza viel als een blok voor deze juwelen toen ze het op Pinterest voorbij zag komen. Nadat de Rotterdamse stopte met school, zocht ze iets om haar creativiteit in kwijt te kunnen. "Ik dacht, ik wil dit, maar ik denk ook dat anderen toothgems willen. Ik heb dagen op internet gezeten, want ik moest en zou weten hoe dit werkte. Ik wilde er goed in worden. Ik zette het bij mezelf en ik was meteen verliefd."
Wat dus begon met het zetten van tandsteentjes thuis bij haar moeder groeide al snel uit tot een eigen zaak midden in het centrum van Rotterdam. Een enkel steentje of een hele tandenrij vol diamanten: alles is mogelijk. "Ik zag het voorbij komen op Instagram. Ik vind het een extra touch geven aan je gezicht, alsof je sieraden draagt", zegt een klant tegen onze mediapartner OPEN Rotterdam. "Toen ik ze er laatst af had laten halen, voelde ik me heel kaal. Ik ben blij dat ik er nu een nieuwe set op heb laten zetten."
Bekijk hier de reportage van OPEN Rotterdam:

Is dit wel veilig?

Maar wat als je zo'n steentje per ongeluk inslikt? "Het is dezelfde procedure als bij de orthodontist met een beugel", legt Eliza uit. "Het is volledig veilig. Het is geen probleem als je zo'n steentje inslikt, want ik werk met steentjes die niet giftig zijn en ze bevatten geen lood. Mocht je dit inslikken, gaat het er via de natuurlijke manier weer uit - via de achterkant dus."
Tandarts Ramin Sara van I-Dental aan de Westblaak bevestigt dit. "Natuurlijk is er sprake van microscopische beschadigingen van het glazuur, maar die zitten er sowieso in. De procedure van plakken is hetzelfde als die van de orthodontist en dat is veilig.” De tandkristallen kunnen ook makkelijk door de tandarts verwijderd worden bij een routineafspraak. “Dat is geen probleem; wij hebben daar alle apparatuur voor.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.