nieuws

Filmfestijn IFFR weer van start in Rotterdam

Bijna vijfhonderd bijzondere films zijn de komende twee weken te zien in Rotterdam. Daar begon woensdag in congresgebouw De Doelen de 46e editie van het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR).
De aftrap voor de nieuwe editie van het filmfestijn was het opblazen van een felgekleurde wereldbol op het Stationsplein. Dat moet het internationale karakter benadrukken van het IFFR, waar films van over de hele wereld te zien zijn.
Filmliefhebbers hebben volgens IFFR-Directeur Bero Beyer weer het nodige om naar uit te kijken. ''Het IFFR is twaalf dagen feest én inhoud'', belooft hij. ''We zoeken vooral nieuwe filmmakers die wat durven.''
Sympathieke loser
De openingsfilm van dit jaar is Lemon; volgens het festival een 'nietsontziend portret van een sympathieke mislukkeling' uit de Amerikaanse stad Los Angeles. ''Een prachtige film'', belooft Beyer.
De openingsfilm wordt woensdagavond bezocht door bekende Rotterdammers als oud-burgemeester Ivo Opstelten en zijn opvolger Ahmed Aboutaleb, die naar eigen zeggen doorgaans geen tijd heeft om naar de bioscoop te gaan.
Toch komt het verhaal van ‘Lemon’ de burgemeester mogelijk bekend voor. ‘’Het enige wat ik weet is dat het gaat over een mislukte acteur’’, aldus Aboutaleb. ‘’Maar ook de politiek zit vol met mislukte acteurs’’, grapt hij.
Pijbes
Het festival krijgt dit jaar financiële steun van het nieuwe cultuurfonds Droom & Daad, dat wordt geleid door Wim Pijbes. De organisatie geeft een donatie aan het IFFR om het festival internationaal nog beter op de kaart te zetten.
Festivalbaas Beyer is blij met de extra financiële armslag. ''Als je ambities hebt om echt wat groots te doen, dan kom je met ideeën alleen niet ver genoeg'', zegt hij. ''Dan is het heel fijn als er mensen zijn die zeggen: dat is een goed idee, wij hollen met jullie mee.''