ENERGIE

Ondanks felle protesten gaan olieboringen in Rotterdam en Barendrecht toch door

Foto ter illustratie: pijpleiding van de NAM
Foto ter illustratie: pijpleiding van de NAM © NAM
Ondanks protest van bewoners heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met het plan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om door te gaan met olieboringen. Wel is de duur van de boringen beperkt: in plaats van dat er olie mag gewonnen tot 2050 is dit nu tot 2035.
In het gebied dat zich uitstrekt van Barendrecht tot Schiemond wordt al sinds 1984 olie gewonnen, volgens de NAM zonder problemen. De plannen voor verlenging wekten bij bewoners veel weerstand op. "We maken ons zorgen om de bodemdaling en mogelijke bevingen. Daarnaast vragen ons af of je hier tot 2050 mee moet doorgaan als Nederland tegen die tijd fossielvrij wil zijn", aldus een bewoner tegen Rijnmond.
Een petitie met behulp van de lokale GroenLinks-fractie leverde 2000 handtekeningen op, maar het mocht niet baten. Donderdagochtend werd bekendgemaakt dat het ministerie heeft ingestemd met de voortzetting van de olieboringen. Arno Bonte, Rotterdamse wethouder namens GroenLinks, zegt dit 'zeer teleurstellend' te vinden. "Ik had liever gezien dat er werd geïnvesteerd in een windmolenpark voor de Rotterdamse kust", vertelt hij.
Een belangrijk kritiekpunt van GroenLinks is de mogelijke bodemdaling door de boringen. "We weten allemaal wat het boren kan betekenen voor de stabiliteit van de ondergrond", zegt Bonte. "Dat hebben we gezien in Groningen." Volgens de minister is de verwachte bodemdaling als gevolg van het voortzetten van de boringen echter geen reden om aanvullende regels op te stellen. Ook geeft hij aan dat de kans op aardbevingen door het boren 'verwaarloosbaar' is.
Wie het niet eens is met het besluit heeft zes weken om beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wethouder Bonte geeft aan deze mogelijkheid te onderzoeken: "We zijn op dit moment aan het bestuderen of er nog juridische stappen zijn om dit tegen te houden." De kans is groot dat de opvolger van Bonte die taak op zich neemt, want binnenkort wordt het nieuwe college geïnstalleerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl