HORECA

Pekingeend zonder dat er een vogel voor gestorven is: al 20 jaar pioniert De Oude Plek vleesloos in de Chinees-Indische keuken

(tv)chefkok Perry in De Oude Plek
(tv)chefkok Perry in De Oude Plek © Tenny Tenzer
Elk winkelcentrum in de regio had vroeger wel een Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant. Door de veranderende smaak daalde dat aantal gestaag. De Oude Plek, diep in de Rotterdamse wijk Lombardijen op Zuid, heeft daar geen last van. Al twintig jaar doen ze het anders dan de anderen: hun gerechten zijn bereid met vleesvervangers. “Vlees eten is zielig voor de dieren.”
Interieur met veel rode en groene tinten: check. Doorgeefluik voor het eten: check. Bekende gerechten op nummer op de menukaart: check. Alles in restaurant De Oude Plek wijst erop dat je in een traditioneel Chinees-Indisch restaurant bent. Alleen het aquarium ontbreekt.
Eigenaren Wyun Qin Lin en Ziming Wang (chef) runnen De Oude Plek sinds twaalf jaar. Het is hun missie om de traditionele Chinees-Indische keuken voort te zetten, maar ook om meer mensen vegetarisch te laten eten. "Het is goed voor lichaam, dieren en milieu", zegt Lin. Ze heeft de gezonde foodtrend zien langskomen. Maar ook zag ze een afname in interesse in de traditionele Chinees-Indische restaurants. Toch blijven ze volgens haar relevant.
Vegetarisch eten is goed voor lichaam, dier en milieu
Wyun Qin Lin, restaurant De Oude Plek
Op de menukaart prijken de welbekende gerechten uit deze keuken die sinds 2020 immaterieel cultureel erfgoed is. Klinkende namen als saté, babi pangang en zelfs pekingeend. Alleen zijn er geen dieren gedood voor deze gerechten: de vleesvervangers zijn gemaakt van soja of seitan, beide eiwitrijke producten die je in verschillende vormen kan produceren. 

Top 5 vega Chinees-Indische gerechten

1. Babi pangang

Babi pangang
Babi pangang © Tenny Tenzer
Oorspronkelijk een Chinees gerecht van geroosterd varkensvlees. De versie die we kennen in de Nederlandse met de rijkelijk overgoten zoetzure saus en atjar (zuur) vind je nergens in de wereld. In de Oude Plek maken ze het met soja. Ook hier is het een van de populairste gerechten. Lin is twaalf jaar vegetarisch. “Dat is is goed voor het milieu. Het is zielig voor de dieren als je ze opeet.”

2. Saté

Saté
Saté © Tenny Tenzer
Nog zo’n klassieker die het zelfs tot de oerhollandse snackbar heeft gehaald. Traditioneel zijn het drie stokjes met elk drie stukjes kip: een wiskundige waarheid waarvan zelden wordt afgeweken. Chef Ziming (al vijftien jaar vegetariër) frituurt hun soja-versie ze totdat ze knapperig zijn en lardeert ze dan met de zoete pindasaus. Niet van echte te onderscheiden. 

3. Pekingeend

Pekingeend
Pekingeend © Tenny Tenzer
Nu wordt het interessant: mag je wel iets eend noemen wat nooit een levend gevogelte is geweest? Het onbewerkte stuk seitan ziet er in ieder geval uit als het borststuk van een vogel. Na het bakken krijgt het de donkerbruine kleur van de Pekingeend die bekend staat. Waar soja een korrelige structuur heeft, is seitan een stuk gladder. Het een gerecht bij de Oude Plek die niet wordt overgoten door saus: je krijgt er twee kleine kommetjes bij waar je de stukken in kan dippen.

4. Koe Loe kai

Koe Loe Kai
Koe Loe Kai © Tenny Tenzer
Dit Kantonese gerecht van (normaliter) gefrituurde kip in zoetzure saus is crunchy en een van de gerechten waar de saus in de pan wordt meegebakken. Volgens Lin zijn deze gerechten gezonder zijn dan echt vlees: “Het is schoon eten. Niet zo zwaar voor het lichaam. Van vlees eten moet de maag veel werken. Groente is nog veel beter.”

5. Ti Pan mix

Ti Pan mix
Ti Pan mix © Tenny Tenzer
Vergelijkbaar met de combinatie bittergarnituur, maar dan in saus met groente op een hete plaat. Bij de Oude Plek zitten er stukjes 'kip', 'Inktvis' en 'worst' tussen. De inktvis heeft de bekende gladde textuur en de worst zit zelfs in een membraan. ?Lin zeg dat er divers publiek naar De Oude Plek komt. Mensen uit India, Chinezen en veel moslims. Ze ziet ook veel veganisten.

Pand van restaurant verdwijnt na de zomer

Het pand waar de Oude Plek huist op de Pliniusstraat moet volgens Lin “weg”. Hun twintigste verjaardag in augustus kunnen ze nog op hun oude plek vieren, maar daarna moeten ze op zoek naar een nieuw onderkomen.
Bonusvideo: (tv)chefkok tevens toko-eigenaar Perry de Man ging voor Rijnmond proeven wat het verschil is tussen de gerechten van De Oude Plek en de traditionele Chinees-Indische restaurants.
Wel eens vegetarische kip, vis en eend in een  Chinees-Indisch restaurant gegeten? Dit zijn 5 gerechten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl