ROTTERDAMSE HAVEN

Weer acht uithalers in Rotterdamse haven opgepakt, maar welke straf krijgen ze?

Containers in de Rotterdamse haven | Foto:
Containers in de Rotterdamse haven
Drugsuithalers die in de Rotterdamse haven worden gespot, krijgen een celstraf. Dat was de bedoeling, maar de realiteit bleek weerbarstiger: zeven uithalers kregen deze week geen celstraf maar een taakstraf. Andre Kramer is teleurgesteld. Hij is baas van de Kramer Group, een containerbedrijf op de Tweede Maasvlakte: "Er zullen altijd drugs binnenkomen in de Rotterdamse en Antwerpse haven. Het is een kat-en-muis-spel dat we voorlopig gaan voeren."
Sinds dit jaar is het juridisch mogelijk om drugsuithalers in de Rotterdamse haven een celstraf op te leggen. Maar toen deze week puntje bij paaltje kwam, en er zeven uithalers in hoger beroep terecht stonden, kregen zij 'slechts' een taakstraf.
"Ik moet wel eerlijk zeggen: toen ik het voorstel hoorde om dit soort gasten (uithalers, red.) op te sluiten, was ik sceptisch", vertelt Kramer tegen Rijnmond. "Maar ik moet zeggen, vanaf januari was het bijzonder stil." De nieuwe uithalerswet die een zwaardere straf mogelijk maakt, werkte, concludeert hij. "Het aantal uithalers dat sindsdien opgepakt is, is op één hand te tellen."
Woensdag bleek dat die celstraf voor uithalers ook een taakstraf kan worden. Het Gerechtshof achtte in hoger beroep niet onomstotelijk bewezen dat de mannen die heimelijk in de Rotterdamse haven ronddwaalden, daar waren om drugs uit zeecontainers te stelen. Het Openbaar Ministerie noemde het 'een enorme domper'.
Het is lastig te bewijzen met welke intenties iemand zich op het haventerrein begeeft. Vermeende uithalers zeggen dat ze 'bootjes kijken' of zelfs dat ze een 'Tinderdate' hebben. Ongeloofwaardig misschien, maar slechts rondlopen op de Maasvlakte bewijst niet onmiddellijk dat diegene ook daadwerkelijk een uithaler is.
Er is dus geen zekerheid dat uithalers naar de gevangenis moeten. "Ik denk dat we ons kunnen voorbereiden op een toenemende mate van uithalers", zegt Kramer. Hij doet zijn uitspraak op de dag dat de politie en het Openbaar Ministerie met nieuws naar buiten komen.
Het Openbaar Ministerie meldt vrijdag de vondst van 1.113 kilo cocaïne en de arrestatie van twee uithalers in de eerste tien dagen van juni. Later op de dag komt de politie met het nieuws dat vrijdagavond nog eens zes uithalers zijn opgepakt in de haven.
Of strengere straffen afschrikwekkend werken is sowieso een oneindige discussie. Begin deze maand betoogde strafrechtadvocaat Kim Kuster op Radio 1 nog dat celstraffen voor uithalers niet de definitieve oplossing zijn voor de drugsproblematiek die de haven teistert. "Er zijn legio dossiers, en ik kan het beamen, waarin een corrupte ingang is geweest. [...] Je zou ook kunnen zeggen: daar begint het, misschien moet je je daar op richten in plaats van uithalers, de werkmieren, bestraffen."

'Het is wat het is'

Kramer ziet het met lede ogen aan, want hijzelf en zijn bedrijf kunnen niet zo veel tegen uithalers doen. Ingrijpen is een potentieel risico voor zijn personeel. Wat zijn de instructies als een van zijn werknemers er eentje betrapt? "Met rust laten en laten gaan. Geen contact maken, gewoon hun ding laten doen. Ik wil geen interactie tussen mijn personeel en uithalers."
"Het is wat het is", lacht Kramer enigszins mismoedig. "Die hele discussie omtrent drugs, ik denk dat je het nooit gaat veranderen. Er zullen altijd drugs binnenkomen in de Rotterdamse en Antwerpse haven. Het is een kat-en-muis-spel dat we voorlopig nog gaan voeren."
Dit artikel is aangepast op 12 juni 2022. In de op drie na laatste alinea stond per abuis dat advocaat Kim Kuster op Radio 1 zei dat celstraffen voor uithalers de definitieve oplossing zijn. Het woordje 'niet' was hier weggevallen. Kuster betoogt juist dat celstraffen voor uithalers niet de definitieve oplossing zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl