DE VERDIEPING

Leontien van Moorsel over haar eetstoornis: 'De arts had mijn licentie moeten intrekken'

In 'De Verdieping' ontvangt gastpresentator Casper van Eijck Leontien van Moorsel. De 'Joekel van Boekel' vertelt over haar missie: het helpen van mensen met een eetstoornis. Ook Leontien zélf heeft tijdens haar wielercarrière geworsteld met haar eetpatroon. Ze vertelt er openhartig over in de studio.
Op de vraag wat ze achteraf ánders zou doen, is ze duidelijk: beter luisteren naar haar lichaam. De strijd voor winst tijdens haar wielercarrière ging ten koste van haar gezondheid. "Ik deed mijn lichaam te kort. Mijn sportarts had moeten ingrijpen. Hij had mijn licentie moeten intrekken. Ik dacht: elke kilo die ik minder hoe mee te fietsen is er een. Het is mijn familie die mij uiteindelijk gered heeft".

'Dat wereldduurrecord wordt van mij!'

De viervoudig wereldkampioene bewaart haar gouden plakken in de kast. Er is één prestatie waar zij honderduit over spreekt: het pakken van het wereldduurrecord. Die was in handen van voormalig wielrenster Jeannie Longo. "Die was niet altijd even aardig in haar uitspraken over mij. Toen dacht ik wel: linksom of rechtsom: ik ga jouw wereldduurrecord uit de boeken halen". Wat Leontien na twee jaar ook lukte.
Het zou logisch zijn om na haar carrière trainingen te gaan geven aan 'de nieuwe generatie'. Maar in één ding vergiste Leontien zich: ze dacht dat iedereen even belastbaar was. "Maar dat is heel individueel. Weet je? Eigenlijk is topsport niet altijd even gezond".

Eetstoornis

Ze stortte zich op het helpen van mensen met een eetstoornis. Met haar 'Leontienhuis' zet ze zich met vele anderen daarvoor in. "Maar eigenlijk moet de overheid veel meer doen om dit probleem aan te pakken. Zullen we anders met z'n tweeën Rutte opzoeken in Den Haag, Casper?".
Het gesprek tussen Casper van Eijck en Leontien van Moorsel kun je op deze pagina beluisteren. Of luister naar de podcast: te vinden op een van onderstaande platforms. Abonneer je dan op 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Ook kun je iedere vrijdag tussen 18 en 19 uur luisteren via Radio Rijnmond, naar de mooie verhalen van bijzondere regiogenoten.