nieuws

Vakbonden eisen goed sociaal plan voor personeel glasfabriek

Het personeel van de glasfabriek in Schiedam is vrijdag over de sluiting bijgepraat door de vakbonden. Er is volgens de bonden nog veel onduidelijk, maar ze eisen in ieder geval een zeer goed sociaal plan voor de 230 medewerkers.
Zo moet er een ouderenregeling komen en een ontslagvergoeding volgens de gunstige oude kantonrechtersformule. Verder bekijken de bonden of ze de sluiting nog kunnen tegenhouden, maar ze hebben daar weinig hoopt op.
Medewerkers van de glasfabriek vinden het van de gekke dat het Amerikaanse moederbedrijf de winstgevende fabriek in Schiedam wil sluiten om nog meer winst te kunnen maken in Polen, waar de lonen lager liggen.
Ivar Fjerdengby zegt namens de centrale ondernemingsraad: "We zijn winstgevend. Dat is blijkbaar niet voldoende voor de Amerikanen. Wij zijn er kapot van. Soms werken families hier al generaties lang. We zien volwassen mannen huilen."
Direct na de bekendmaking van de sluiting werd al duidelijk dat een deel van het personeel mogelijk aan de slag kan in andere vestigingen. De fabrieken in Leerdam en Maastricht blijven wel open.

Rijnmond Bouw

Bovendien komt er ook uit andere hoeken hulp voor de Schiedamse medewerkers. Opleidingsinstituut Rijnmond Bouw gaat maandag met de gemeente overleggen of er een omscholingstraject met baangarantie voor een deel van het overtollige personeel kan komen.
Het centrum leidt jongeren, gehandicapten en werklozen op voor functies in de bouw.
MKB Rotterdam
Ook het MKB Rotterdam reikt de helpende hand. ''We hebben nog 500 vacatures'', zegt voorzitter Henk van der Beek. ''Het gaat om banen in de techniek. Ik verwacht dat er mogelijk wel tientallen matches zijn.''
De banen en opleidingen zijn beschikbaar via het zogeheten 'werkoffensief'waarin wordt geprobeerd mensen aan een nieuwe baan te helpen.
De centrale ondernemingsraad belooft te knokken voor een goed sociaal plan. "Dat moet er wel afkunnen bij een bedrijf dat miljoenen in kas heeft." De OR verwacht de sluiting een maand te kunnen vertragen, maar niet te kunnen verhinderen.
Naar verwachting zal er in februari of maart meer duidelijk worden over de inhoud van het sociaal plan en de afhandeling van de sluiting van glasfabriek O-I in Schiedam.