CORONAVIRUS

Viroloog Koopmans over toename coronabesmettingen: 'We weten niet hoe hoog en lang de golf wordt'

Het aantal mensen dat met corona besmet is, stijgt. Mogelijk komt er een zomergolf aan. Vergis je niet, zegt Marion Koopmans, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam. "Het virus is niet weg. Het circuleert nog steeds en je kunt er heel erg ziek van worden, zeker als je niet gevaccineerd bent."
Het reproductiegetal ligt inmiddels op 1,21. Dat betekent dat als er honderd mensen besmet zijn met corona, zij gemiddeld 121 mensen aansteken. Maar zoveel ernstig zieken als in 2020 en 2021 zal de huidige opleving van het virus naar verwachting niet opleveren, voorspelt de viroloog. "De meeste mensen hebben al een keer corona gehad of ze zijn gevaccineerd. Die twee zaken samen maken dat de impact van het virus veel minder groot geworden is."
Inmiddels circuleren er meerdere subvarianten van de variant Omikron. De subvariant BA2 is dominant. Maar nu zijn er ook BA4 en BA5. Koopmans: "Van BA5 worden mensen iets zieker dan van BA2. Maar het gaat om graduele verschillen."
De hoop is gevestigd op een groeiende immuniteit van de bevolking voor het coronavirus zodat het een wintergriep of verkoudheid wordt. "Maar hoe dat zich ontwikkelt, moeten we afwachten. we weten niet hoe hoog en lang de golf wordt."

Scholen en horeca moeten zich voorbereiden

In de tussentijd moet iedereen zich voorbereiden op een nieuwe golf, deze zomer al of in het najaar, wanneer ook het griepvirus en verkoudheidsvirussen vaker voorkomen. "We hebben de vraag neergelegd bij de horeca, de scholen en de culturele sector om na te gaan wat ze zelf kunnen doen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen."
Voor nu geldt dat iemand die besmet is moet wegblijven bij mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen. "Het beste is in quarantaine gaan", zegt Koopmans. "Als dat niet kan, doe dan een neusmasker op."
Mensen ouder dan 60 jaar en mensen met een immuniteitsstoornis kunnen ter voorkoming van besmetting een tweede boostervaccinatie tegen corona halen bij locaties van de GGD.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl