BEDREIGING

Viroloog Koopmans blijft weg van Oerol-festival, politie kan veiligheid niet garanderen: 'Dit is niet de eerste keer'

Marion Koopmans is viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam
Marion Koopmans is viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam © Erasmus MC
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam kan niet optreden Oerol, het tiendaagse culturele festival op Terschelling. Ze zou aan tafel schuiven bij de talkshow Opium van AvroTros, maar haar veiligheid kan niet worden gegarandeerd.
Koopmans twitterde maandagochtend dat ze uitgenodigd was voor Oerol, maar dat ze te horen gekregen heeft dat de afspraak is geschrapt. De exacte reden is haar niet verteld, zegt Koopmans. "Het was iets te ingewikkeld om de veiligheid te regelen, denk ik."
Het is niet de eerste keer dat Koopmans dit overkomt, zegt ze desgevraagd. Maar hoe vaak en waar afspraken niet door konden gaan, wil ze niet kwijt. "Ik ga er verder niet op in. Dit is eigenlijk alles wat ik erover te zeggen heb."
De viroloog is al langer het mikpunt van spot en bedreiging vanwege haar media-optredens tijdens de coronavirus.

'Ik wist niet om wie het ging'

De directeur van Oerol, Siart Smit, was maandagochtend nog niet op de hoogte van het cancelen van de afspraak met Koopmans. "Ik had vorige week wel gehoord dat een van de gasten vervangen zou worden. Maar ik wist niet om wie dat ging."
Smit vindt het heel vervelend dat dit gebeurt, zegt hij. Er gebeurt normaal gesproken nooit iets raars op het festival volgens hem. "Het verloopt altijd rustig." Dat de veiligheid op een eiland als Terschelling moeilijker te garanderen is dan op het vaste land, lijkt hem wel waarschijnlijk. "De politie en de hulpdiensten zijn ingesteld op het aantal inwoners van Terschelling, zo'n 4500 mensen. Tijdens Oerol komen er gedurende tien dagen zo'n 25 duizend mensen per dag. Je kunt er alleen komen per boot."
Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland laat weten dat ze niet kan ingaan op de vraag waarom de veiligheid van Koopmans niet te garanderen is. "Over de veiligheid van personen doen we nooit uitspraken."
De burgemeester van gemeente Terschelling, die over de veiligheid en orde op het eiland gaat, was niet bereikbaar.