VERKEER

Gaspedaal los: Hier staan de meest beruchte flitspalen in de regio

Flitspaal op Goeree-Overflakkee
Flitspaal op Goeree-Overflakkee © Archieffoto
De politie schreef in 2021 6,7 miljoen snelheidsboetes uit in ons land. Dat komt neer op één boete elke vijf seconden. Van de boetes binnen de bebouwde kom is Rotterdam absolute koploper. Ook opvallend, gemiddeld wordt er niet extreem hard te hard gereden: 7,7 kilometer. Dat blijkt uit data-onderzoek van Independer.
Een kwart van alle snelheidsboetes wordt uitgeschreven in Zuid-Holland. Dit zijn de meest beruchte flitspalen van onze regio:

1. N57, Goedereede (richting Middelharnis)

Flitspaal bij Goedereede
Flitspaal bij Goedereede © Google Streetview
Al jarenlang staat deze flitspaal bovenaan de lijst in onze regio. Dit jaar kwam de teller uit op 32.582 bekeuringen. Dat komt neer op 89 bekeuringen per dag. Alleen op de A12 bij Gouda worden meer boetes uitgeschreven. Vorig jaar stond deze flitspaal nog vierde op de landelijke lijst.

2. N3, Papendrecht (richting de A15)

Flitspaal N3 bij Papendrecht
Flitspaal N3 bij Papendrecht © Google Streetview
Langs de N3 (Randweg Dordrecht) staan vier flitspalen vlak bij elkaar, twee in beide richtingen. De flitspaal aan de Papendrechtse kant leverde het afgelopen jaar 31.112 keer een paarse envelop op van het CJIB (85 boetes per dag). Met de ruim 31 duizend boetes staat deze flitspaal vierde op de landelijke lijst.

3. N209, Bergschenhoek/Bleiswijk

Flitspaal N209
Flitspaal N209 © Google Streetview
De N209 scoort ook jaarlijks bijzonder hoog op de lijst. In 2021 werden er 21.693 auto's op de gevoelige plaat vastgelegd omdat er te hard werd gereden (59 boetes per dag). Met deze hoeveelheid boetes staat deze flitspaal veertiende op de landelijke lijst.

4. S109 (Hoofdweg), Capelle aan den IJssel

Flitspaal bij de kruising Hoofdweg/Capelseweg
Flitspaal bij de kruising Hoofdweg/Capelseweg © Google Streetview
De doorgaande weg tussen Rotterdam en Capelle aan den IJssel staat ook hoog op de regiolijst. Er werden het afgelopen jaar 17.562 bekeuringen uitgeschreven. Dat is goed voor een 24e plek op de landelijke lijst. Dagelijks werden het afgelopen jaar gemiddeld 48 mensen op de bon geslingerd.

Gemeente Rotterdam bijna koploper

De gemeente Rotterdam staat tweede op de lijst met 376.632 bekeuringen. Dat Rotterdam zo hoog staat komt vooral door de trajectcontroles, op de A13 en de A20. Bovenaan de lijst met gemeenten met de meeste boetes staat Stichtse Vecht. Daar loopt de A2 doorheen, waar ook trajectcontroles plaatsvinden.
Op de A20 (beide richtingen) gingen 115 duizend mensen op de bon voor het te hard rijden bij een trajectcontrole. Op de A13 waren dat er 43 duizend.
In de bebouwde kom van Rotterdam zijn 192 duizend bekeuringen uitgedeeld. Daarmee is Rotterdam wel koploper van Nederland. In Amsterdam ging het om ongeveer 50 duizend bekeuringen.
Wordt er dan zoveel harder gereden in onze regio? Nee, waarschijnlijk niet. Gemiddeld werd er in Zuid-Holland 7,7 kilometer per uur te hard gereden bij een snelheidsovertreding. Dat is het laagst van heel Nederland. Van de 1,7 miljoen mensen die een bon kregen reden er ongeveer 14 duizend meer dan dertig kilometer per uur te hard.