WOONCRISIS

'Rotterdam moet optreden tegen vermeende illegale opsplitsing tot mini-appartementen'

Gemeente Rotterdam voert campagne tegen te hoge huren
Gemeente Rotterdam voert campagne tegen te hoge huren © Rijnmond
"Dit deugt van geen kant." Het Rotterdamse raadslid Co Engberts van oppositiepartij PvdA reageert op het onderzoek van Rijnmond naar het opsplitsen van woningen tot mini-appartementen die voor absurde prijzen worden verhuurd. Ook coalitiepartij Leefbaar vindt het een ongewenste ontwikkeling. “Hier lijkt iets stiekem te gebeuren wat niet mag”, reageert raadslid Marcel Verhoef.
De gemeente Rotterdam grijpt niet in, ook al spreekt het eigen huurteam van ‘illegale praktijken’. De PvdA en Leefbaar willen dat de nieuwe wethouder van Wonen, Chantal Zeegers (D66), uitzoekt waarom de gemeente niet handhaaft op haar eigen regels. “Je verwacht actie van een gemeente en we willen graag weten waarom dat niet gebeurt”, zegt Verhoef. Zijn partij en de PvdA gaan er schriftelijke vragen over stellen.
Sinds 2018 geldt een verbod op het verbouwen van een woning tot twee of meer woningen als die kleiner dan 50 vierkante meter worden. Het gaat om zelfstandige woonruimtes met eigen toilet, douche en keuken.

Te hoge huren

Bij meerdere verhuurders die hun vastgoed aanbieden op beleggingswebsite Samen in Geld constateerde Rijnmond dat sprake is van opsplitsing tot zelfstandige woonruimtes. Daarvoor worden huren gevraagd die volgens het wettelijk verplichte puntensysteem veel te hoog zijn. Er worden dus te hoge huren gevraagd voor te kleine woonruimtes.
De gemeente houdt deze website niet in de gaten en controleert niet achter de voordeur of er woningen worden opgesplitst. Dat vindt de PvdA bizar. "We hebben niet voor niets dat verbod ingesteld. Mensen hebben recht op een fatsoenlijke woning en daar hoort een minimum aantal vierkante meters bij. Als je daar onderuit probeert te komen, dan mag je daar wat mij betreft niet mee wegkomen", zegt raadslid Engberts.
Volgens de PvdA is de verordening duidelijk, maar laat de gemeente de huurders in de steek. “Dit mag niet en wat staat er nou in de weg om hier te handhaven?” Engberts wil extra capaciteit als blijkt dat de gemeente er nu te weinig mensen voor heeft.

PvdA: bullshit

De uitleg van de gemeente Rotterdam dat er sprake zou zijn van luxe kamerverhuur en dat het dan zou mogen, vindt het PvdA-raadslid bullshit. “Dan kom je er altijd onderuit en is de verordening nutteloos.”
Aanstaande donderdag worden de wethouders van het nieuwe college van Leefbaar, VVD, D66 en Denk geïnstalleerd. Oppositiepartij en coalitiepartij hopen snel opheldering te krijgen en verwachten dan actie. De gemeente Rotterdam zegt wel te controleren op woningvorming en kamerverhuur zonder vergunning als er signalen van overlast zijn. "Als verhuurders mensen verbieden zich in te schrijven of per woning slechts één persoon toestaat zich in te schrijven en er ook geen overlast is, komen we er niet achter", laat een woordvoerder weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl