112

Stal Streefkerk brandt uit, 200 kalveren dood. 'Ze hadden geen enkele kans'

In Streefkerk in de Alblasserwaard is in de nacht van dinsdag op woensdag brand uitgebroken in een loods met tweehonderd kalveren. Die zijn allemaal omgekomen. Dat meldt de brandweer van de regio Zuid-Holland Zuid.
De boer heeft vier stallen aan de Middenpolderweg. Daar staan ongeveer duizend kalveren. In een van de loodsen zitten kippen.
De kalveren in de brandende loods stonden in boxen. Er was geen kans om daaruit te komen. "Ze hadden geen enkele kans", concludeert Rijnmond-verslaggever Dave van der Wal die ter plaatse was.
Volgens de brandweer is de brand niet overgeslagen naar de andere drie stallen en zijn de dieren daar ongedeerd gebleven. De stallen zijn goed afgesloten waardoor de dieren weinig meegekregen hebben van het drama dat zich voltrok in de eerste loods.

Boer zwaar aangeslagen

De boer die eigenaar is van de stallen is zwaar aangeslagen. "Hij huisvest de dieren en geeft ze te eten", aldus een woordvoerder van de brandweer. De eigenaar van de kalveren was niet ter plaatse en is onderweg naar de stallen.
De dode dieren worden in de loop van de dag geruimd.
Het vuur aan de Middenpolderweg brak uit rond 04:00 uur vannacht. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland begint de rook al af te nemen.
De Middenpolderweg in Streefkerk is tot ongeveer 08:15 uur afgesloten geweest.
Burgemeester Theo Segers van Molenlanden werd om 05:15 uur geïnformeerd over de brand. "Als burgemeester ga je dan direct ter plaatse", vertelt hij. "De brandweer was met veel mensen en materieel aanwezig. Ik heb enorm veel bewondering voor de manier waarop zij de klus hebben aangepakt. Gelukkig zijn de vlammen niet overgeslagen. Daarnaast tref je een eigenaar en zijn familie aan. Dat is verdrietig. Een stuk levenswerk gaat in de vlammen op."
Segers maakte in zijn vorige functie als burgemeester van Staphorst ook branden op boerderijen mee. Die verhalen vergeet hij ook niet. "Het is enorm triest. De mensen zijn met hart en ziel bij hun werk betrokken. Dat merk je ook tijdens zo'n gesprek. Je staat te praten, maar eigenlijk willen ze ook zorgen voor de dieren die het wel hebben overleefd. Die zorg voor de dieren dat kenmerkt de mensen."
"in dit geval grijpt het ook diep in", vervolgt Segers. "De broer en de zus hebben ook soortgelijke ervaringen van eerdere branden. Dat is heel ingrijpend."
Verder wacht de burgemeester het onderzoek van de brandweer af. "Hopelijk wordt een oorzaak achterhaald."

Vragen Partij voor de Dieren

Hanke Hoogerwerf, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland voor de Partij voor de Dieren, gaat vragen stellen over de stalbrand in Streefkerk. Dat laat een medewerker van de fractie weten aan Rijnmond. In 2019 stelde Hoogerwerf ook vragen over de brand in de varkensstal, niet ver verwijderd van het bedrijf waar nu 200 kalveren om gekomen zijn. Ze wilde weten wat de oorzaak was van de brand waarbij bijna 1500 varkens de dood vonden. Maar uit de antwoorden blijkt dat zij dat antwoord toen niet gekregen heeft. Het college van Gedeputeerde Staten antwoordde dat het onderzoek van de brandweer nog niet was afgerond.
De stal aan de Middenpolderweg in Streefkerk
De stal aan de Middenpolderweg in Streefkerk © Alblasserdamsnieuws.nl