BRAND

Agrarisch familiedrama herhaalt zich in Streefkerk: drie jaar na stalbrand met 1500 varkens

"Wat moet ik nou nog, wat moet je?" Het zijn de wanhopige woorden van een vader die net in zijn auto van het erf van zijn dochter rijdt. Zijn dochter en haar man zijn de eigenaren van de kalverstal die in de nacht van dinsdag op woensdag in vlammen is opgegaan. Tweehonderd kalveren vonden in de vuurzee de dood.
Vanuit het open portier deelt de man emotioneel zijn verhaal met de Rijnmond-verslaggever: "Wij boeren hebben het al zo moeilijk en dan dit. Je zorgt dat je kinderen met gezonde bedrijven door kunnen. En dan gebeurt dit. Zo onverwachts en drie jaar geleden ook al bij mijn zoon. Zijn varkensstal ging toen in vlammen op".
Hij draait zijn sleutel in het contact en rijdt terug naar zijn huis, ergens in de Alblasserwaard.
Het zijn tragische taferelen op het erf bij de familie Slingerland. De hulpdiensten zijn inmiddels vertrokken, de familie moet het nu zelf rooien. Kinderen, kleinkinderen, broers en zussen zorgen voor troost bij de getroffen familieleden. Mannen van de verzekering rijden het erf op en later op dag komt een speciaal bedrijf de 200 dode kalveren halen.
De brand brak in de nacht van dinsdag op woensdag rond 04:30 uur uit in een stal met tweehonderd kalveren. Die dieren zijn allemaal omgekomen, vertelt een woordvoerder van de regio Zuid-Holland Zuid.

Duizend kalveren en kippen

De boer heeft vier stallen aan de Middenpolderweg. Daar staan ongeveer duizend kalveren. In een andere loods zitten kippen.
De kalveren in de brandende loods stonden in boxen. Er was geen kans voor de dieren om te ontsnappen. "Ze waren kansloos", concludeert de Rijnmond-verslaggever ter plaatse.
De brand is volgens de brandweer niet overgeslagen naar de andere drie stallen en de dieren daar zijn ongedeerd gebleven. De stallen zijn goed afgesloten waardoor de andere dieren weinig meegekregen hebben van het drama dat zich voltrok in de eerste loods.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl