CORONACRISIS

Hielden Aboutaleb en de Rotterdamse politie een kritisch rapport over camera-auto's tegen vanwege verkiezingen?

Ahmed Aboutaleb voor de microfoon van Rijnmond
Ahmed Aboutaleb voor de microfoon van Rijnmond © Rijnmond
De Rotterdamse politie en burgemeester Aboutaleb hebben een belastend rapport over privacyschending tegengehouden, omdat er gemeenteraadsverkiezingen aankwamen. Dat schrijft NRC. De politie weerspreekt dit. Volgens een woordvoerder wilde de politie simpelweg op de uitkomsten van het onderzoek reageren, waardoor de publicatiedatum opgeschoven zou zijn.
Uit het rapport zou blijken dat het gebruik van camera-auto's tijdens de coronacrisis in strijd is met de privacywet. De gemeente Rotterdam zette de wagens twee jaar geleden, aan het begin van de coronacrisis, in om te checken of mensen zich aan het samenscholingsverbod en de afstandsregel hielden. De auto's waren eigenlijk gehuurd om toezicht te houden bij het Eurovisie Songfestival. Dat evenement verviel door, dus besloot de gemeente om ze in april en mei 2020 door de stad te laten patrouilleren om mensen in de gaten te houden.
De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar de inzet van de camera-auto's op deze manier. De conclusie was niet mals: de gemeente overtrad de privacywet. Het destijds geheime rapport lekte uit naar NRC. Toen al waren er vermoedens dat Aboutaleb de publiekmaking van het rapport wilde blokkeren. Dat ontkende hij destijds.
Nu blijkt dat Aboutaleb het rapport wel degelijk heeft tegengehouden, meldt NRC. Eind vorig jaar wilde de Autoriteit Persoonsgegevens de conclusie van het onderzoek versneld publiceren om andere gemeenten te waarschuwen dat deze inzet van camera-auto's in strijd was met de privacywet. Na overleg met Aboutaleb gaf de Rotterdamse politie geen toestemming hiervoor. De toezichthouder moest daardoor eerst een langdurig traject afleggen om wederhoor te krijgen bij de gemeente en een boetesom vast te stellen. Het onderzoek is officieel nog steeds niet openbaar.
Volgens een woordvoerder wilde de politie wederhoor laten verwerken in het rapport van Autoriteit Persoonsgegevens. Dat vond de politie relevant, omdat de inzet van camera-auto's "een novum" (iets geheel nieuws) is. Hierdoor kon het rapport niet versneld worden gepubliceerd. Het "langdurige traject" waar NRC van spreekt is volgens de politie het reguliere traject. Er zou daarom niet gezegd zijn dat het de uitslag over de verkiezingen heen getild moesten worden, maar dat het zou kunnen dat het officiële rapport pas na de verkiezingen bekend zou worden gemaakt - inclusief wederhoor van de politie.
In het artikel verwijst NRC naar een interne e-mail waarin staat dat de burgemeester voorstelt om de uitslag over de verkiezingen heen te tillen. Deze mail, vertelt de woordvoerder, is 'een persoonlijke beleidsopvatting'. Dat betekent dat het slechts de mening van een ambtenaar is. In het Wob-verzoek had de mail wat de woordvoerder betreft moeten worden bijgevoegd. Het achterhouden van de informatie was een onjuiste afweging, bevestigt ook zij.
De Rotterdamse gemeenteraad gaat naar aanleiding van het nieuws op 30 juni in debat met burgemeester Aboutaleb en politiechef Fred Westerbeke.