KUNST

Kunstenaar repareert hartvormig beeld dat werd gesloopt na verloren Feyenoord-finale

Tymon de Laat bij het beeld dat hij repareert
Tymon de Laat bij het beeld dat hij repareert © OPEN Rotterdam
Het hartvormige beeld van de Rotterdamse kunstenaar Tymon de Laat, ‘Robin Good’, is één van de negen beelden die na de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma werden vernield in de stad. Tymon laat het er niet bij zitten en is hard aan het werk om zijn beeld weer te repareren.
De beelden staan her en der verspreid door de stad. Vooral die op het Kruisplein bij Rotterdam Centraal moesten het ontgelden. Vandalen rukten ze de bewuste avond van hun sokkels en stampten ze kapot tijdens de rellen na de nederlaag van Feyenoord tegen AS Roma in de finale van de Conference League in Tirana.
Ook het beeld van Tymon de Laat raakte flink beschadigd. “Er zaten wat breuken op de arm en het hoofd van het beeld zat los", vertelt hij aan OPEN Rotterdam. Zorgvuldig zijn de breuken weer gemaakt en is het beeld weer in elkaar gezet. “Alles wordt opnieuw beschilderd. Ik probeer het beeld, voor zover ik kan, terug te brengen naar de staat waarin het was.”
Maar Tymon wil niet alleen het beeld repareren, hij wil er ook iets nieuws aan toevoegen. “Als een herinnering aan het voorval.” Hij maakt gebruik van de Japanse kunstvorm Kintsugi. In die kunstvorm worden gebroken voorwerpen gerepareerd met goud. “Zo worden de gebroken stukken weer samen gebracht.”
Aandacht besteden aan de vandalen die zijn beeld kapot maakten, wil hij niet meer. "Dat is druk maken over iets waar ik geen invloed op heb. Het is nu blik vooruit, schouders eronder. Niet lullen maar poetsen."
Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel.
Relschoppers trokken de beelden na de Feyenoord-finale van hun sokkel. © JBMedia

Crowdfunding voor herstel van de beelden

Inmiddels is een crowdfunding gestart om de kosten van de reparatie van de beelden te betalen. Dat schijft striptekenaar Robert van der Korft op zijn Facebook-pagina. De teller staat maandagmiddag 20 juni op 6725 euro. In totaal is 26 duizend euro nodig.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.