nieuws

Prinses Margriet, boegbeeld van de koopvaardij

margriet.cropresize.tmp.jpg
margriet.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - In het Maritiem Museum in Rotterdam is vanaf volgende week zaterdag een tentoonstelling te zien over prinses Margriet. Ze is beschermvrouwe van de koopvaardij.
1943. Nederland midden in de Tweede Wereldoorlog, een tijd waarin de koopvaardij het zwaar heeft en er flinke verliezen geleden worden. De geboorte van een klein prinsesje werd gezien als een teken van hoop. Prinses Margriet werd dan ook gedoopt tot petekind van de koopvaardij. Het jurkje waarin dat gebeurde is één van de pronkstukken van de tentoonstelling in het Maritiem Museum.
De koopvaardij bleef een grote rol spelen in het leven van prinses Margriet. Zo doopte zij op 16-jarige leeftijd al diverse grote schepen. In de speciaal voor deze tentoonstelling opgenomen film haalt prinses Margriet persoonlijke herinneringen op aan haar positie als petekind van de koopvaardij. De oorlog, haar verjaardagsfeestjes met zeemanswezen en de onthulling van het Nationaal Monument van de Koopvaardij ‘De Boeg’ zijn ervaringen die een behoorlijke impact hebben op de jonge Margriet.
Prinses Margriet komt volgende week vrijdag naar Rotterdam om de tentoonstelling ‘Boegbeeld van de koopvaardij’ te openen. Vanaf 3 juli kan het publiek komen kijken.
foto: prinses Margriet