nieuws

CNV tevreden over sociaal plan Unilever Vlaardingen

Unilever gaat medewerkers uit Vlaardingen helpen bij de overstap naar hun nieuwe baan in Wageningen. Het bedrijf biedt de eerste jaren onder meer busvervoer aan. De reistijd zal gelden als werktijd.
Vakbond CNV Vakmensen heeft met Unilever een sociaal plan opgesteld. Daarin staat dat personeel dat naar Wageningen gaat collectief met de bus of via eigen vervoer kan. Kilometers worden vergoed door Unilever.
Ook komt er een regeling die een verhuizing naar het oosten van het land aantrekkelijker maakt. Mensen die niet willen verhuizen, kunnen deels op het kantoor en deels thuis werken.
Stemmen
Het sociaal plan is opgesteld voor een periode van vijf jaar. Volgens vakbondsbestuurder Peter de Jong worden werknemers vrijdag geïnformeerd over de details. Daarna kan er nog worden gestemd over het plan.
De Jong denkt niet dat deze deal wordt weggestemd. Naar verwachting zal slechts 5 procent van de werknemers niet akkoord gaan met het sociaal plan.
Sluiting
De onderzoeksafdeling van Unilever in Vlaardingen gaat in 2019 dicht. Daardoor gaan 750 banen verloren. Het werk wordt verplaatst naar Wageningen, waar Unilever een nieuw innovatiecentrum bouwt.
Het bedrijf splitst de activiteiten. In Wageningen komt de voedingstak, in Engeland worden de schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging geconcentreerd.
Omscholen
De medewerkers uit Vlaardingen die dat willen, kunnen in Wageningen terecht. Werknemers die geen ervaring hebben in de voedingstechnologie en niet naar Engeland willen verhuizen, worden omgeschoold.
Zo'n vijftig mensen kunnen niet mee naar Wageningen of Engeland. Voor hen zoekt Unilever elders werk.