nieuws

Provincie dreigt Rotterdamse Woonvisie te blokkeren

Een aantal partijen in de provincie wil uitstel van de Rotterdamse Woonvisie van wethouder Ronald Schneider. PvdA, GroenLinks en SP stellen voor de plannen om duizenden huizen te slopen en er duurdere voor in de plaats te bouwen een jaar lang in de ijskast te zetten.
De Statenleden maken zich grote zorgen of er genoeg sociale huurwoningen in de regio Rotterdam overblijven en willen dat dat eerst per gemeente geïnventariseerd gaat worden.
De linkse partijen hebben met 13 van de 55 zetels geen meerderheid in de provincie Zuid-Holland en hopen daarom op steun van andere fracties.

Referendum

De PVV lijkt daar wel voor te voelen en verwijst naar de uitkomst van het woonrefendum in Rotterdam. 71 procent stemde tegen de Woonvisie, hoewel het referendum door de lage opkomst van 17 procent ongeldig werd verklaard.
"Rotterdam moet het referendum respecteren. Het volk zei nee, dus is het nee. In de prullenbak met deze visie", aldus Statenlid Jeffrey Rijken van de PVV. "Rotterdam heeft nogal eenzijdig opgetreden", vindt ook Ron Hillebrand, fractievoorzitter van de PvdA.
Tekort
Hillebrand zegt dat de provincie al voor het referendum haar zorgen heeft geuit bij de Gedeputeerde Staten. De Gedeputeerde deelde de zorgen, zegt hij.
Volgens het Statenlid neemt de behoefte aan sociale huurhuizen komende jaren alleen maar toe, vanwege vergrijzing en eenpersoonshuishoudens. "Wij willen daarom aanpassingen in het beleid, omdat er onvoldoende sociale huur is."
Beslissing
In maart neemt de provincie een besluit over het voorstel om tot uitstel van de Woonvisie over te gaan.