ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Luchthaven Rotterdam: 'Wij kunnen het probleem van Schiphol niet oplossen'

Wachtrijen op Rotterdam The Hague Airport
Wachtrijen op Rotterdam The Hague Airport © Rijnmond
"We willen graag ons steentje bijdragen, maar kunnen het probleem van Schiphol niet oplossen." Dat zegt Raymond de Jong van Rotterdam The Hague Airport in reactie op het nieuws dat de luchthaven bij Amsterdam komende zomer vluchten wil schrappen of verplaatsen wegens personeelstekort. Het Rotterdamse vliegveld kan tot drie vluchten per dag overnemen. Dat zet niet echt zoden aan de dijk, want het gaat op Schiphol om tientallen vluchten.
Meer ruimte dan maximaal drie vluchten per dag is er niet bij Rotterdam The Hague Airport. De geluidsnormen en uitstootnormen worden anders overschreden. En ook qua eigen personeel zit de luchthaven met drie extra vluchten per dag aan de max. "Op dit moment wordt er overlegd over welke vluchten het precies gaat", zegt De Jong.
Eerder noemde Schiphol het schrappen van vluchten in de zomer een uiterste maatregel. Ook wordt een aantal vluchten verplaatst naar regionale luchthavens. Maar om hoeveel vluchten dit gaat is dus nog onduidelijk. Rotterdam The Hague Airport hielp Schiphol ook in de meivakantie al uit de brand door vluchten over te nemen.
Rotterdam verwacht niet eerder dan volgende week antwoord te kunnen geven op de vraag welke vluchten zij deze zomer overnemen. Schiphol zelf zegt de gesprekken over het plan op korte termijn af te ronden en dan met informatie te komen.